SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Vide

Nosaka konkrētu ūdensputnu medību sezonas sākumu; dokumentu aprite būs tikai elektroniski

Stājas spēkā 01.04.2024.

FOTO: Freepik.

Ar grozījumiem Medību noteikumos, kas stājas spēkā 1. aprīlī, pārskatītas medījamo dzīvnieku sugas un to medību periods, kā arī noteikts, ka turpmāk medniecības informācijas aprite notiks elektroniskā formā.

Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotie grozījumi Ministru kabineta 2014. gada 22. jūlija noteikumos Nr. 421 “Medību noteikumi” paredz izmaiņas medību termiņos un nosacījumos mežirbju (Bonasia bonasia), sloku (Scolopax rusticola), garkakļu (Anas acuta), platknābju (Anas clypeata), baltvēderu (Anas penelope) un meža zosu (Anser anser) medīšanā, skaidro ministrija.

Vietējo populāciju aizsardzības nolūkā mainīts ūdensputnu medību sezonas termiņš un ietverts jauns nosacījums, reglamentējot maksimālo nomedījamo ūdensputnu daudzumu publiskajos ūdeņos vienā medību dienā.

Ūdensputnu medību sezonas sākums, kas līdzšinēji bija augusta otrā sestdiena, aizstāts ar konkrētu datumu, proti, turpmāk ūdensputnu medību sezona sāksies 20. augustā.

Lai sekmētu ūdensputnu populāciju aizsardzību, turpmāk publiskajos ūdeņos vienā medību dienā vienam medniekam būs atļauts nomedīt ne vairāk kā desmit ūdensputnu.

Minētais nosacījums netiek attiecināts uz privātīpašumos esošajām ūdenstilpēm, jo daļā no tām tiek īstenots pasākumu kopums (plēsēju medīšana putnu ligzdošanas sekmju uzlabošanai, putnu piebarošana, regulēta medību intensitāte) ne tikai medību sekmju uzlabošanai, bet arī ūdensputnu populāciju ilgtspējas interesēs, norādīts likumprojekta anotācijā.

Lai savlaicīgi novērstu domstarpības sējas zoss pasugu apsaimniekošanā, kuru populācijas stāvokļi tiek vērtēti atšķirīgi, noteikumos tundras sējas zoss latīniskais nosaukums (Anser fabalis rossicus) precizēts līdz pasugas līmenim.

Medību noteikumi papildināti, nosakot, ka vilka (Canis lupus), bebra (Castor fiber), meža caunas (Martes martes), seska (Mustela putorius), baltā zaķa (Lepus timidus) un zeltainā šakāļa (Canis aureus) medīšana ārpus noteiktajiem medību termiņiem pieļaujama tikai tādās situācijās, ja nav citu iespēju un netiek kaitēts attiecīgās sugas populācijas saglabāšanai. Medības ārpus noteiktā medību termiņa ir izņēmuma gadījumi, par kuriem Valsts meža dienests (VMD) izdod atsevišķu administratīvo aktu.

Ar grozījumiem noteikumos paredzēts, ka turpmāk dzīvniekus, kuri jaunāki par gadu, individuālajās medībās būs atļauts medīt arī ar vītņstobra medību šaujamieroci, kura šāviņa enerģija stobra galā nav mazāka par 1500 džouliem, un ekspansīvas iedarbības lodi.

Zemkopības ministrija norāda: praksē ir konstatēts, ka ārvalstu mednieki, trūkstot informācijai vai arī to nezinot, veic pārkāpumus, turklāt vairākās situācijās ir problemātiski konkrētās personas saukt pie atbildības. Tāpēc atbildība par pārkāpumu turpmāk būs personai, kura uzņem un pavada ārvalsts medniekus.

Dokumentu elektroniskā aprite

VMD turpina pāreju uz informācijas elektronisko apriti, tādēļ turpmāk iesniegumu iesniegšana un izdoto administratīvo aktu paziņošana Meža valsts reģistrā (MVR) notiks tiešsaistē, izmantojot Meža valsts reģistra funkcionalitātei atbilstošu mobilo lietotni. To noteic arī Valsts meža dienesta likums.

Grozījumi noteikumos paredz situācijas, kad medniekam nav iespēju ievadīt digitālos datus MVR, piemēram, nav viedtālruņa, vai tas ir bojāts vai pazudis. Tādā gadījumā mednieks drīkst uzticēt nepieciešamās informācijas ievadīšanu citai personai.

Noteikumi papildināti ar jaunu 19.5 apakšpunktu, kas dienestam dod tiesības pieņemt lēmumu par atteikumu reģistrēt medību iecirkni vai izdarīt grozījumus informācijā par reģistrētu medību iecirkni saistībā ar jauna medību līguma reģistrāciju, ja tiek konstatēta kļūdaina vai dažādos iesniegtajos dokumentos pretrunīga informācija, kā, piemēram, neatbilstība starp elektroniski iesniegto un medību līgumā esošo informāciju.

Noteikumu grozījumos ietverts risinājums, kas ļauj atteikties no unikāli apzīmētiem fiziskajiem marķieriem, tos aizstājot ar digitālajiem. Tādēļ no noteikumiem svītrotas normas, kas reglamentē fizisko marķieru lietošanu, izņemot 101. punktu, kurā pieļauts, ka mednieka pagatavots marķieris ar noteikta satura informāciju kalpo kā alternatīvs risinājums gadījumos, kad objektīvu apstākļu dēļ personai nav iespēju nodrošināt informācijas iesniegšanu strukturētu datu veidā Meža valsts reģistrā.

Turpmāk, iesniedzot informāciju par nomedīto dzīvnieku, sistēmā tiks automātiski piedāvāts nākamais pieejamais no dienesta ģenerētā un attiecīgajam medību tiesību lietotājam vai to grupai izsniegtā nomedīšanas apjoma (limitēti medījamajiem dzīvniekiem) vai analoģisks kods (burtu vai ciparu kombinācija nelimitētajiem). Par medījamajiem dzīvniekiem sistēma pieprasīs ievietot nomedītā dzīvnieka fotogrāfiju ar laika un vietas datiem. Tādā veidā iegūtās medību produkcijas (katra nomedītā dzīvnieka) izcelsme un izsekojamība tiek nodrošināta daudz augstākā līmenī (arī nelimitēti medījamajām sugām), akcentēts anotācijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI