E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32424
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Vide
4
4

Vai var nozāģēt bīstamu koku, kas aug kopīpašumā

J
jautā:
16. aprīlī, 2024
Jānis

Precizējošs jautājums par Ministru kabineta noteikumiem Nr. 309 “Noteikumi par koku ciršanu ārpus mežu teritorijām”. Manā gadījumā ir viens bīstams koks (kļava), kurš pagājušajā gadā vētras dēļ ir iešķēlies un draud nolūzt, tāpēc es gribētu šo koku nozāģēt. Saskaņā ar noteikumu Nr. 309 5.5. punktu es varu šo koku cirst bez pašvaldības atļaujas, informējot par to pašvaldību. Jāpiebilst, ka bīstamais koks aug kopīpašumā, kas pieder trijām personām. Es esmu viens no kopīpašniekiem. Vai man ir tiesības vienpersoniski, nesaskaņojot ar pārējiem kopīpašniekiem, šo koku nozāģēt? Saskaņošana ar vienu no kopīpašniekiem būtu problemātiska, jo viņš ilgstoši uzturas ārpus Latvijas un nav sasniedzams. Es sākumā pašvaldībā biju iesniedzis iesniegumu ciršanas atļaujas saņemšanai, bet manu iesniegumu atstāja bez virzības, jo ir vajadzīgs saskaņojums ar pārējiem kopīpašniekiem. Neviens no pašvaldības pārstāvjiem neiedomājās atbraukt un pārliecināties par koka bīstamību. Tad es atradu informāciju, ka bīstamu koku nozāģēšanai nemaz nav nepieciešama pašvaldības atļauja.

A
atbild:
18. aprīlī, 2024
Zemkopības ministrija
Lelda Pamovska, Meža departamenta Meža resursu un medību nodaļas vecākā referente

Ministru kabineta 2012. gada 2. maija noteikumu Nr. 309 “Noteikumi par koku ciršanu ārpus meža” 5.5. apakšpunkts noteic, ka bez pašvaldības atļaujas var cirst kokus, kuri apdraud infrastruktūras darbību, cilvēka veselību, dzīvību vai īpašumu, ja pirms darbu veikšanas ir notikusi situācijas fotofiksācija un informēta pašvaldība.

Noteikumos Nr. 309 ir noteikts, ka nocērtamo koku fotografē vismaz no trijiem skatpunktiem tā, lai būtu skaidri redzamas drošību ietekmējošās koka daļas (paceltas saknes, sašķelts, aizlūzis vai nolūzis stumbrs). Nav pieļaujama arī koka celma un stumbra daļu aizvākšana, jo pašvaldība piecu darba dienu laikā pārbaudīs, vai koks bija bīstams un tā nociršana bija neatliekama.

Taču noteikumi Nr. 309 nekādā mērā neatceļ Civillikuma 1068. pantā noteikto pienākumu plānoto darbību saskaņot ar kopīpašniekiem. Tāpēc iesakām ļoti rūpīgi izvērtēt bīstamības un neatliekamas nociršanas pamatotību, jo jums tā būs jāpamato ne tikai pašvaldībai, bet arī var nākties to civiltiesiskā ceļā pierādīt pārējiem kopīpašniekiem. Civillikums plānoto darbību pieļauj veikt nesaskaņojot tikai tad, ja to prasījusi nepieciešama vajadzība.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas