E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32201
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Vide

Kāpēc suns ir jāeitanazē

J
jautā:
23. martā, 2024
Jekaterina

Paņēmu no patversmes suni, kam PVD noteica eitanāziju. Pēc 1,5 mēneša PVD atsūtīja vēstuli, ka suns jāeitana. Sunim ir septiņi gadi, uzvedas atbilstoši un neizrāda nekādu agresiju. Kāpēc PVD pieprasa eitanazēt suni, ja tas ir mans? 

A
atbild:
26. martā, 2024
Pārtikas un veterinārais dienests
Līga Berga, Veterināro objektu uzraudzības daļas vecākā eksperte

Kārtība, kādā suns tiek atzīts par bīstamu, ir noteikta Ministru kabineta 2012. gada 19. jūnija noteikumos Nr. 428 “Kārtība, kādā suni atzīst par bīstamu, un prasības bīstama suņa turēšanai”.

Noteikumu 36. punkts nosaka: ja par bīstamu atzīts suns atkārtoti nodarījis miesas bojājumus cilvēkam vai dzīvniekam (mugurkaulniekam) un par to ir iesniegti pietiekami pierādījumi, dienests pieņem lēmumu suni eitanazēt bez atkārtotas suņa uzvedības izvērtēšanas. 

Šajā gadījumā tieši tā arī ir noticis, proti, par bīstamu atzīts suns atkārtoti veica uzbrukumu, par to tika iesniegti pietiekami pierādījumi, un, lai nodrošinātu sabiedrības, tās locekļu un citu dzīvnieku drošību, PVD pieņēma lēmumu suni eitanazēt.  

Īpašnieka maiņa nedod nekādu pamatu uzskatīt, ka suns vairs nerada draudus sabiedrībai un to nav nepieciešams eitanazēt. Līdz ar to pienākums minēto suni eitanazēt ir uzdodams personai, kura par to ir uzņēmusies atbildību, respektīvi, suņa jaunajam īpašniekam. 

PVD norāda, ka suņa jaunajam īpašniekam saskaņā ar iepriekš minēto noteikumu 25. punktu un Administratīvā procesa likuma 186.–189. pantu ir tiesības PVD lēmumu viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas pārsūdzēt Administratīvās rajona tiesas attiecīgajā tiesu namā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas