E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31953
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Sūdzības iesniegšana Eiropas Cilvēktiesību tiesā

J
jautā:
04. martā, 2024
Dagmara

Labdien! Manam draugam ir piespriests reāls cietumsods (4,5 gadi), kuru pārsūdzēt nevar. Pirms gada Augstākā tiesa divas reizes noraidīja šo lietu. Tad pēkšņi pāris mēnešu laikā radās tāds prātam neaptverams sods. Es saprotu, ka viņš nevar neko darīt, bet vai man ir iespēja celt sūdzību Eiropas Tiesā? Lēmums ir ļoti bargs pa tādu lietu. Paldies.

A
atbild:
14. martā, 2024

Sūdzību Eiropas Cilvēktiesību tiesā var iesniegt, ja persona uzskata, ka personīgi un tieši ir cietusi no Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijā vai tās protokolos ietverto tiesību un garantiju pārkāpuma, ar nosacījumu, ka šo pārkāpumu veikusi viena no valstīm, kam konvencija ir saistoša. Konvencija aizsargā šādas tiesības: tiesības uz dzīvību; tiesības uz taisnīgu lietas izskatīšanu civillietās un krimināllietās; tiesības uz privātās un ģimenes dzīves neaizskaramību; izteiksmes brīvību; domu, pārliecības un ticības brīvību; tiesības uz efektīvu tiesību aizsardzības nodrošinājumu; tiesības uz sava īpašuma izmantošanu; tiesības uz brīvām vēlēšanām. 

Lai iesniegtu sūdzību, personai nav obligāti jābūt pilsonim vienā no konvencijas dalībvalstīm. Pārkāpumam par kuru persona sūdzas, jābūt izdarītam kādas dalībvalsts jurisdikcijā. Jāņem vērā, ka pirms sūdzības iesniegšanas Eiropas Cilvēktiesību tiesā ir jāizmanto visi valsts iekšējie tiesību aizsardzības līdzekļi, kuri varētu atrisināt situāciju, par kuru persona sūdzas. Sūdzība iesniedzama četru mēnešu laikā kopš galīgā nolēmuma spēkā stāšanās, un to iesniedz pati persona vai tās pārstāvis (pilnvarots).  

Sūdzības veidlapu var atrast ŠEIT. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas