E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32109
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Kam ir pienākums atlīdzināt radīto kaitējumu kriminālprocesā

J
jautā:
18. martā, 2024
Oļegs

Vai persona, kurai nav aizdomās turētā statusa kriminālprocesā, var tikt atzīta par kaitējuma nodarītāju atbilstoši Kriminālprocesa likuma 97.1 panta pirmās daļas 1. punktam un 351. panta pirmajai daļai? 

A
atbild:
26. martā, 2024

Kriminālprocesa likuma 97.1 panta pirmās daļas 1. punkts noteic, ka cietušajam ir tiesības saņemt informāciju par kompensācijas, tai skaitā valsts kompensācijas, pieteikšanas un saņemšanas nosacījumiem un šajā likumā noteiktajā kārtībā iesniegt pieteikumu par radītā kaitējuma kompensāciju. Savukārt Kriminālprocesa likuma 351. panta pirmā daļa paredz, ka cietušajam ir tiesības iesniegt pieteikumu par radītā kaitējuma kompensāciju jebkurā kriminālprocesa stadijā līdz tiesas izmeklēšanas uzsākšanai pirmās instances tiesā. Pieteikumā jāpamato par mantisko zaudējumu pieprasītās kompensācijas apmērs, savukārt kompensācijas apmērs par morālo aizskārumu un fiziskajām ciešanām – tikai jānorāda. Pieteikumā norāda kredītiestādes vai finanšu iestādes konta numuru (ja tāds ir), kurā ieskaitāma kaitējuma kompensācija. 

Kriminālprocesa likuma 22. pants noteic, ka personai, kurai ar noziedzīgu nodarījumu radīts kaitējums, ņemot vērā tās morālo aizskārumu, fiziskās ciešanas un mantisko zaudējumu, tiek garantētas procesuālās iespējas morālas un materiālas kompensācijas pieprasīšanai un saņemšanai. 

Turpretī Kriminālprocesa likuma 353. panta pirmās daļas 1. punkts paredz, ka pienākumu samaksāt kompensāciju tiesa var uzlikt pilngadīgam apsūdzētajam, kas atzīts par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā. 

Tādējādi apstāklis, ka persona ir atzīta par aizdomās turēto vai personu, pret kuru uzsākts kriminālprocess, pats par sevi nav uzskatāms par tādu, kas uzliek par pienākumu atlīdzināt radīto kaitējumu.  

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas