E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31903
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga izlemt ikvienu jautājumu, kas attiecas uz kopīpašumā esošo daļu

J
jautā:
01. martā, 2024
valdis

Daudzdzīvokļu mājas īpašnieku iniciatīvas grupa vēlas uzsākt aptauju par autostāvvietas izveidošanu, aprīkošanu ar attiecīgajām ceļa zīmēm visā mājas pagalma teritorijā, kā arī izgatavot stāvvietas izmantošanas caurlaides. Visiem mājas dzīvokļu īpašniekiem šajā teritorijā stāvvietu nepietiks. Ceļa zīmju izgatavošanu, uzstādīšanu, caurlaižu izgatavošanu paredzēts apmaksāt no mājas līdzekļu uzkrājuma fonda namu pārvaldē. Vai gadījumā, ja es balsoju “pret vai nepiedalos balsojumā, man var liegt novietot auto konkrētajā stāvvietā? Mājai piekrītošā zemesgabala domājamo daļu esmu privatizējis, kā arī maksāju savu zemes nodokļa daļu. Ja es novietoju auto stāvvietā bez attiecīgās caurlaides un tiek izsaukta policija, vai mani var sodīt, ja mašīnā nav novietota attiecīgās stāvvietas caurlaides karte? Auto tehniskajā pasē ir norādīta konkrētās mājas adrese, kā arī esmu tajā deklarējies. Ko nosaka likums? Paldies! 

A
atbild:
11. martā, 2024
Pauls Vasks
jurists

Saskaņā ar Dzīvokļu īpašuma likuma regulējumu dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga izlemt ikvienu jautājumu, kas attiecas uz kopīpašumā esošo daļu, konkrētajā gadījumā arī par blakus mājai esošo pagalma teritoriju un tās turpmāku lietošanu (16. panta pirmā daļa). Atšķirībā no citiem dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumiem lēmumam par kopīpašumā esošās daļas lietošanas kārtības noteikšanu dzīvokļu īpašnieku starpā likums pieprasa paaugstinātu balsošanas slieksni. Proti, lai dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums būtu saistošs visiem dzīvokļu īpašniekiem, nepieciešams, lai par nobalso dzīvokļu īpašnieki, kuri pārstāv vismaz trīs ceturtdaļas no visiem dzīvokļu īpašumiem (17. panta septītā ar indeksu viens daļa). Tātad, neatkarīgi no tā, vai piedalīsieties dzīvokļu īpašnieku kopības lēmuma pieņemšanā un vai piedalīšanās gadījumā balsosiet “par” vai “pret”, lēmums būs saistošs visiem dzīvokļu īpašniekiem, tai skaitā jums, ja lēmuma atbalstam tiks savākta norādīto balsu proporcija.  

Pieņemot, ka dzīvokļu īpašnieku kopība pieņems lēmumu par autostāvvietas izbūvi un tās lietošanas kārtību, maz ticams, ka lēmuma neievērošanas gadījumā būtu pamats iesaistīt policiju. Ne valsts, ne pašvaldības policijas kompetencē neietilpst uzraudzīt dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu izpildi vai risināt ar to saistītos strīdus, kam ir civiltiesisks raksturs. Šajā situācijā potenciāla strīda gadījumā personai vai personām, kuras uzskata, ka viņu tiesības tiek pārkāptas, rodas pamats savu tiesību aizsardzībai vērsties tiesā.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas