E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31787
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Vai jāiesniedz gada ienākumu deklarācija, ja saņemtas dividendes

J
jautā:
12. februārī, 2024
Vita

Labdien! Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 19. panta 2. punktā norādīts: “Deklarācijā tiek uzrādīti visi maksātāja taksācijas periodā (kalendāra gadā) gūtie ienākumi, arī ar nodokli neapliekamie ienākumi, ja to kopējā summa pārsniedz 10 000 eiro gadā.” Minētā likuma 20. panta 2. punktā par deklarēšanas atvieglojumiem noteikts: “[..] noteiktajā termiņā nav iesniedzis deklarāciju, kā arī Valsts ieņēmumu dienests atbilstoši valsts informācijas sistēmās esošajai informācijai deklarācijā nav aprēķinājis rezumējošā kārtībā budžetā maksājamo summu, šis fakts ir maksātāja apliecinājums tam, ka no viņa taksācijas gadā saņemtajiem ienākumiem nodoklis ir ieturēts pilnā apmērā.” Vai privātpersonai obligāti jāiesniedz gada ienākumu deklarācija? Vai tās neiesniegšana ir likuma pārkāpums? Runa ir par LR uzņēmuma izmaksātajām dividendēm. VID šis fakts ir zināms, un nodoklis ieturēts, nomaksāts pilnā apmērā.

A
atbild:
28. februārī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 19. panta (“Iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanas un maksāšanas rezumējošā kārtība”) otrajā daļā noteikts: “Atbilstoši šim likumam nodoklis tiek aprēķināts par gada apliekamā ienākuma kopējo apjomu, kuru nosakot saimnieciskās darbības zaudējumus nevar segt uz citu ienākumu veidu rēķina, un tas tiek atspoguļots deklarācijā. Deklarācijā tiek uzrādīti visi maksātāja taksācijas periodā (kalendāra gadā) gūtie ienākumi, arī ar nodokli neapliekamie ienākumi, ja to kopējā summa pārsniedz 10 000 eiro gadā [..].”

Izmaksātās dividendes, kuras aprēķinātas par periodu, sākot ar 2018. gada 1. janvāri, un no kurām jāmaksā uzņēmumu ienākuma nodoklis, ar IIN neapliek. Tādējādi tie ir neapliekami ienākumi.

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. panta (“Ar nodokli neapliekamo ienākumu veidi”) pirmās daļas 21 punktā noteikts: dividendes, dividendēm pielīdzināms ienākums vai nosacītās dividendes, ja par aprēķinātajām dividendēm, dividendēm pielīdzināmu ienākumu vai nosacītajām dividendēm uzņēmuma līmenī no peļņas daļas, no kuras tiek maksātas dividendes, dividendēm pielīdzināms ienākums vai nosacītās dividendes, ja ir izpildīts viens no šādiem nosacījumiem:

  • Latvijas Republikā ir samaksāts uzņēmumu ienākuma nodoklis saskaņā ar Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumu (šo atbrīvojumu nepiemēro, ja uzņēmumu ienākuma nodoklis ir samaksāts saskaņā ar likumu “Par uzņēmumu ienākuma nodokli”);
  • ārvalstī ir samaksāts uzņēmumu ienākuma nodoklis vai tam pielīdzināms nodoklis vai ārvalstī no dividendēm, dividendēm pielīdzināma ienākuma vai nosacītajām dividendēm ir ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis vai tam pielīdzināms nodoklis.

Ja no dividendēm IIN nebija jāmaksā (atbilstoši likumu regulējumam no 2018. gada) un ja dividendes pārsniedz 10 000 eiro, deklarācija jāiesniedz, jo ir gūti ar IIN neapliekami ienākumi, kas kopumā gadā pārsniedza 10 000 eiro.

Deklarācija obligāti jāiesniedz arī citos gadījumos –, kad gada laikā gūti dažādi ienākumi. Skaidrojums, kad gada ienākumu deklarācija jāiesniedz obligāti, ir pieejams Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnē, norādē “Obligāti iesniedzamā gada ienākumu deklarācija”.

Vai jums deklarācija jāiesniedz, konkretizējot individuālo informāciju par saņemtajām dividendēm, kā arī citiem ienākumiem gadā, jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā. Saziņai var izmantot VID EDS pieejamo iespēju uzdot jautājumu sadaļā “Sarakste ar VID”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas