E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32275
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Ar IIN gada apliekamais ienākums – alga un saimnieciskās darbības ienākumi

J
jautā:
05. aprīlī, 2024
Solveiga

Labdien! Ja pašnodarbināta persona paralēli strādā arī algotu darbu, kur izdevīgāk iesniegt algas nodokļa grāmatiņu? Kā tas pēcāk ietekmē iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķinu? Paldies.

A
atbild:
15. aprīlī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Uzņēmums, kurā esat darba ņēmēja, samaksā par jums darbaspēka nodokļus – no bruto algas veic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) un ietur algas nodokli (iedzīvotāju ienākuma nodokli). Ja ir iesniegta algas nodokļa grāmatiņa, tad darba devējs piemēro Valsts ieņēmumu dienesta prognozēto neapliekamo minimumu, atvieglojumus par apgādājamiem (ja tie ir norādīti nodokļa grāmatiņā). Algai līdz 1667 eiro mēnesī piemēro IIN 20% likmi. Ja nodokļa grāmatiņa nav iesniegta, tad neapliekamo minimumu un atvieglojumus darba devējs nepiemēro, algu apliek ar 23% IIN.

Saimnieciskās darbības veicējs IIN maksā, iesniedzot EDS gada ienākumu deklarāciju nākamajā gadā no 1. marta līdz 1. jūnijam vai no 1. aprīļa līdz 1. jūlijam.

IIN maksā no visiem gada ienākumiem, kurā iekļauti ne tikai ienākumi no saimnieciskās darbības, bet arī citi ar IIN apliekami ienākumi (algotā darba alga, prēmijas, pensijas, pabalsti, autoratlīdzības u. c.).

No gada apliekamā ienākuma atskaita gada diferencēto neapliekamo minimumu, nodokļa atvieglojumus un attaisnotos izdevumus, tai skaitā pašnodarbinātā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Gada ienākumam piemēro progresīvo IIN likmi:

  • 20% – gada ienākumam līdz 20 004 eiro;
  • 23% – gada ienākuma daļai, kas pārsniedz 20 004 eiro, bet nepārsniedz 78 100 eiro;
  • 31% – ienākumam, kas pārsniedz 78 100 eiro.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas