E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31715
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kā nosaka tiesības un rēķina slimības pabalstu par darbnespējas lapu B slima bērna kopšanai

J
jautā:
06. februārī, 2024
Marija

Labdien! Jautājums par darbnespējas lapas B pabalstu. Esmu uzsākusi strādāt 01.11.2023., pirms tam vispār nebiju darba attiecībās. Pirmie trīs mēneši bija pārbaudes laiks. Apgādībā ir bērns. Pēc nostrādātiem trim mēnešiem ir atvērta darbnespējas lapa B, jo bērns saslima. Kā tiks aprēķināts pabalsts (vidējā alga, par cik mēnešiem)? Vai izmaksās pabalstu, ja ir nostrādāti trīs mēneši?

A
atbild:
12. februārī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Slimības pabalstu var saņemt bērna vecāks (arī aizbildnis vai cita persona, kura saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu aprūpē bērnu), kurš ir darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, ja tas slima bērna kopšanas dēļ nevar ierasties darbā un zaudē algotā darbā vai no saimnieciskās darbības gūstamos ienākumus, un kuram ārsts ir izsniedzis darbnespējas lapu B sakarā ar slima bērna kopšanu mājās vai stacionārā.

Darbnespējas lapu B par slima bērna kopšanu ārsts izsniedz no bērna pirmās saslimšanas dienas.

Ja darba ņēmējam saslimis bērns, tiesībām uz slimības pabalstu par slima bērna kopšanu nav nepieciešams kvalifikācijas jeb minimālais sociālās apdrošināšanas periods, kāds nepieciešams tad, ja saslimis pats darba ņēmējs.

Nosakot slimības pabalsta apmēru, ņem vērā pieprasītājam aprēķināto vidējo apdrošināšanas iemaksu algu. Darba ņēmējam – par 12 mēnešu periodu, kas beidzies divus mēnešus pirms mēneša, kurā ir pirmā darbnespējas diena.

Ja minētajā 12 mēnešu periodā nav bijis darba ienākumu, tāpēc ka persona nav bijusi darba ņēmēja statusā, vidējo iemaksu algu par šo periodu nosaka 40% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī – par kalendāra gada 12 mēnešu periodu –, attiecīgo periodu beidzot vienu kalendāra gadu pirms gada, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums.

Šogad vidējās iemaksu algas noteikšanai šādās situācijās izmanto 2022. gada vidējo iemaksu algu valstī, kad tā bija 1217,54 eiro. No vidējās iemaksu algas valstī pabalsta aprēķinam iemaksu alga būs 40% jeb 487,02 eiro. Secīgi: slimības pabalstu piešķir 80% apmērā no pabalsta pieprasītājam šādā veidā noteiktās iemaksu algas. Slimības pabalstu aprēķina kalendārajai dienai.

Tiesības uz pabalstiem nosaka un tos aprēķina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra. Saziņa: rakstot uz e-pasta adresi konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru 64507020.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas