E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31588
Lasīšanai: 3 minūtes
1
16
1
16

Atvieglojumi cilvēkiem ar II grupas invaliditāti

J
jautā:
19. janvārī, 2024
MINNITE

Labdien!
Gribētu zināt, kādi atvieglojumi ir II grupas invalīdam, pensionāram.
Paldies!

A
atbild:
22. janvārī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Cilvēkiem ar II grupas invaliditāti ir atvieglojumi maksājumiem par veselības aprūpes pakalpojumiem,  sabiedriskā transporta izmantošanai, nodokļu samazinājumam, nodevām:

  • Atbrīvojums no pacienta līdzmaksājuma (par medicīnisko rehabilitāciju, plānveida operācijām, laboratoriskiem un diagnosticējošiem izmeklējumiem).
  • Bezmaksas starppilsētu sabiedriskais transports – tiesības bez maksas izmantot sabiedrisko transportlīdzekli, kas pārvadā pasažierus pilsētas nozīmes un reģionālās nozīmes maršrutā.
  • Atbrīvojums no transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa par vienu īpašumā esošu transportlīdzekli.
  • Studiju un studējošā kredīta dzēšanas iespēja, ja pēc kredīta izmaksas uzsākšanas persona ieguvusi II invaliditātes grupu (detalizētāka informācija par nosacījumiem – Valsts izglītības attīstības aģentūrā).
  • Par 40% samazināta civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas (OCTA) prēmijas maksa.
  • Ir ieejas maksas atvieglojumi vai atbrīvojumi valsts un pašvaldību muzejos.
  • Dažādu valsts nodevu atvieglojumi, kā arī samazināts apmērs (par naturalizācijas iesniegumu, informāciju no Fizisko personu reģistra, personu apliecinošu dokumentu izsniegšanu, notariālām darbībām (dokumentiem krimināllietās), Latvijas Nacionālā arhīva sociāli tiesisko izziņu, ierakstu izdarīšanu biedrību un nodibinājumu reģistrā nemaksā, ja biedrībā apvienotas personas ar invaliditāti u. c.).
  • Patentmaksas atvieglojumi (17 eiro gadā, ja saimnieciskās darbības ieņēmumi pirmstaksācijas gadā nepārsniedz 3000 eiro.
  • Neapliekamais minimums iedzīvotāju ienākuma nodoklim pensijai ir 500 eiro mēnesī. Nodokļa papildu atvieglojums – 154 eiro mēnesī.

Papildu valsts noteiktajiem atvieglojumiem arī pašvaldības saviem iedzīvotājiem var paredzēt atvieglojumus, pieņemot par tiem saistošos noteikumus, piemēram, samazināt nodokli par nekustamo īpašumu.

Arvien vairāk iestāžu informāciju par personai noteikto invaliditāti saņem elektroniski valsts informācijas sistēmās, līdz ar to vairākās vietās personām nav nepieciešams uzrādīt invaliditātes apliecību pakalpojuma vai atvieglojuma saņemšanai, skaidrots Labklājības ministrijas informācijā. Atsevišķos gadījumos, piemēram, izmantojot atvieglojumus sabiedriskajā transportā vai kultūras objektos un citās sabiedriskās vietās, kur ir paredzēti atvieglojumi personām ar invaliditāti, invaliditātes apliecība pēc uzaicinājuma ir jāuzrāda.

No 2021. gada 1. jūlija ir spēkā ir noteikumi par jaunā parauga invaliditātes apliecībām. Invaliditātes apliecībās vairs netiek iekļauts sejas fotoattēls, tādēļ pakalpojumu un atvieglojumu saņemšanai invaliditātes apliecība jāuzrāda kopā ar personu apliecinošu dokumentu (pasi vai eID karti). Apliecības, kas izsniegtas līdz 30.06.2021., ir derīgas līdz apliecībā norādītā derīguma termiņa beigām.

Labs saturs
16
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas