E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31396
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu maksā par iepriekšējo mēnesi

J
jautā:
05. janvārī, 2024
Daiga

Sveicināti! 2. grupas invaliditātes pensija kopš bērnības nestrādājošajiem tabulā ir norādīta 246 eiro apmērā, taču par janvāri ir līdzšinējie 226,08 eiro. Vai personām ar 2. invaliditātes grupu nepienākas piemaksa?

A
atbild:
05. janvārī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pēc jūsu minētās summas redzams, ka saņemat nevis invaliditātes pensiju, bet valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, kura minimālais apmērs no šā gada 1. janvāra arī ir paaugstināts, un nestrādājošajiem ar 2. invaliditātes grupu kopš bērnības tas būs 246 eiro (līdz šim – 226,08 eiro).

Pabalstu par janvāri saņemsiet februārī – lielākā apmērā nekā iepriekš. Tas ir tāpēc, ka tiesību aktos ir noteikti atšķirīgi periodi – pensijas izmaksai un valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta izmaksai.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) pārrēķinātās minimālās pensijas (arī invaliditātes pensijas) maksā par kārtējo mēnesi, un tās lielākā apmērā tiek izmaksātas janvārī.

Valsts sociālā nodrošinājuma pabalstus maksā par iepriekšējo mēnesi, tādēļ pabalstu par janvāri VSAA izmaksās februārī – lielākā apmērā. Janvārī jūs saņēmāt pabalstu par decembri, kad tas vēl nebija paaugstināts. Minimālos pabalstus, tāpat kā minimālās pensijas, palielina no šā gada janvāra.

Informācija par minimālo pensiju un pabalstu paaugstināšanu un izmaksas termiņiem ir pieejama VSAA mājaslapā šeit.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas