E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31801
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Atlīdzība ceļu satiksmes negadījumā cietušajai personai

J
jautā:
13. februārī, 2024
Juris

Sveiki! Pēc CSNg esmu 1. grupas invalīds. Netiku strādājis darbu normālā darba laika ietvaros. Saņēmu mazu algu un strādāju dažas stundas. Tas nozīmē, ka man, nosakot nesaņemtos ienākumus, atlīdzības aprēķinā netiek ietverta valstī noteiktā minimālā mēnešalga, atskaitot nodokļus. Taču Ministru kabineta noteikumu Nr. 1108 “Noteikumi par apdrošināšanas atlīdzības apmēru un aprēķināšanas kārtību par personai nodarītajiem materiālajiem zaudējumiem”19.5. punkts nestrādājošai personai nesaņemtos ienākumus nosaka šādi: valstī noteiktā minimālā mēnešalga, atskaitot nodokļus! Man rodas jautājums, vai tiešām tā var būt? Ja es nebūtu nemaz strādājis, tad nesaņemtie ienākumi man tiktu noteikti valstī paredzētās minimālās mēnešalgas, atskaitot nodokļus, apmērā. Tomēr, tā kā strādāju, bet ne darbu normālā darba laika ietvaros, minimālā alga atlīdzības apmērā netiek ņemta vērā. Manuprāt, tā ir milzīga netaisnība. Paldies!

A
atbild:
15. februārī, 2024

Ministru kabineta noteikumu Nr. 1008 “Noteikumi par apdrošināšanas atlīdzības apmēru un aprēķināšanas kārtību par personai nodarītajiem materiālajiem zaudējumiem” 19.5. punktā noteiktais – nesaņemtie ienākumi nestrādājošai personai ir valstī noteiktā minimālā mēnešalga, atskaitot nodokļus, – ir attiecināms vienīgi uz CSNg bojā gājušās personas nesaņemtajiem ienākumiem, aprēķinot regulāros maksājumus apgādājamajiem.

Savukārt cietušajai personai ir tiesības uz atlīdzību par ārstēšanu, pārejošu darbnespēju vai darbspēju zudumu (arī invaliditāti).

Vienlaikus informējam, ka jums ir tiesības arī uz nemateriālo zaudējumu (morālā kaitējuma) atlīdzināšanu saskaņā ar Ministru kabineta 2014. gada 17. jūnija noteikumiem Nr. 340 “Noteikumi par apdrošināšanas atlīdzības apmēru un aprēķināšanas kārtību par personai nodarītajiem nemateriālajiem zaudējumiem”.

Lai saņemtu atlīdzību gan par materiālajiem, gan nemateriālajiem zaudējumiem, jums jāvēršas ar atlīdzības pieteikumu pie CSNg vainīgās puses OCTA apdrošinātāja.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas