E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31502
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Pašvaldības dzīvokļa iegāde

J
jautā:
13. janvārī, 2024
Marta

Labdien! Daudzdzīvokļu mājā, kur es dzīvoju, visi dzīvokļi ir privātīpašums, izņemot man blakus durvīs dzīvojošās kaimiņienes dzīvokli. Tas ir pašvaldības īres dzīvoklis. Sociālā dzīvokļa statusa tam nav. Tas kļuva par pašvaldības dzīvokli, jo tajā dzīvojošajiem nebija sertifikātu, lai to privatizētu līdz noteiktajam termiņam. Runāju ar tajā dzīvojošo kaimiņieni, ka viņa apsver iespēju no īres tiesībām atteikties, jo kļuvis par dārgu maksāt komunālos maksājumus. Es vēlētos šo dzīvokli nopirkt. Lasīju, ka agrāk kaimiņiem bija iespēja pirmajiem iegādāties šādus dzīvokļus, ja īrnieks atsakās no īres tiesībām un pirmtiesībām to atpirkt no pašvaldības. Vai pareizi saprotu, ka šādā gadījumā kaimiņienes dzīvoklis, visdrīzāk, nonāktu izsolē vai tam piešķirtu sociālā dzīvokļa statusu? Vai ir iespējams man kā kaimiņam šo dzīvokli iegādāties bez izsoles? Vai man kā kaimiņam ir priekšrocības, lai šo dzīvokli iegādātos? Vai būtu kādi ieteikumi, kā man rīkoties, lai dzīvoklis nonāktu manā īpašumā? Jau iepriekš pateicos par jūsu atbildi!

A
atbild:
16. janvārī, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Saskaņā ar Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma 4. panta ceturtās daļas 5. punktu atsevišķos gadījumos publiskas personas nekustamā īpašuma atsavināšanu var ierosināt īrnieks vai viņa ģimenes loceklis, ja viņš vēlas nopirkt dzīvojamo māju, tās domājamo daļu vai dzīvokļa īpašumu.

Likums noteic, ka, atsavinot valsts vai pašvaldības dzīvokļa īpašumu, par kura lietošanu noslēgts dzīvojamās telpas īres līgums, to vispirms rakstveidā piedāvā pirkt īrniekam un viņa ģimenes locekļiem.

Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma 3. panta trešā daļa paredz, ka publisku personu mantas atsavināšanas pamatveids ir mantas pārdošana izsolē.

Iepriekš Rīgas dome LV portālā ir skaidrojusi, ka “gadījumos, kad Rīgas pilsētas pašvaldības dzīvoklis tiek atbrīvots un dzīvokļa tehniskā stāvokļa vai dzīvojamās mājas tehniskā stāvokļa dēļ ieguldīt finanšu līdzekļus tā atjaunošanā nav lietderīgi, Rīgas domes Dzīvojamo telpu izīrēšanas komisija, kuras kompetencē ir izlemt jautājumus, kas saistīti ar Rīgas pilsētas pašvaldības īpašumā esošo dzīvokļu lietošanu, lemj par dzīvokļa nodošanu atsavināšanai izsolē. Tādā gadījumā dzīvokli var iegādāties jebkura fiziskā vai juridiskā persona, piedaloties publiskā izsolē. Šis ir vienīgais ceļš, kā pašvaldība var atsavināt savu īpašumu. Tā tehniskajam stāvoklim nav nozīmes. Publiskās izsoles organizē Rīgas pašvaldības dzīvojamo māju privatizācijas komisija, ar izsolāmo dzīvokļu sarakstu var iepazīties (un iegūt nepieciešamo informāciju par izsolēm) privatizācijas komisijas mājaslapā”.

Ieteiktu jums painteresēties vietējā pašvaldībā, kāda, kaimiņienei atsakoties no dzīvokļa, varētu būt tā turpmākā izmantošana.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas