E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31118
Lasīšanai: 2 minūtes

Latvijas un Moldovas pilsoņu laulības

J
jautā:
04. decembrī, 2023
Raivis

Sveiki! Esmu kopā ar Moldovas pilsoni. Par Latvijas pilsonības iegūšanu visu jau zinu. Mani interesē, ja es stājos ar viņu laulībā, kādas viņai ir tiesības? Vai viņa vienmēr varēs būt tur, kur esmu es? Patlaban strādājam Nīderlandē. Kādu laiku arī turpināsim strādāt, lai varētu iegādāties mājvietu Latvijā. Kāds statuss ir Moldovas pilsonim, apprecoties ar Latvijas pilsoni?

A
atbild:
15. decembrī, 2023

Pēc laulību reģistrēšanas personai rodas tiesiskais pamats uzturēties Latvijas Republikā, pieprasot uzturēšanās atļauju atbilstoši LR Imigrācijas likuma 25. pantā noteiktajam:

  • pirmo reizi iesniedzot dokumentus, – termiņuzturēšanās atļauju uz vienu gadu;
  • otro reizi iesniedzot dokumentus, – termiņuzturēšanās atļauju uz četriem gadiem;
  • trešo reizi iesniedzot dokumentus, – pastāvīgās uzturēšanās atļauju.

Dzimtsarakstu nodaļā noslēgtai laulībai ir tiesisks statuss visās ES valstīs. Ja esat precējies kādā ES valstī, visām pārējām ES valstīm saskaņā ar ES tiesību noteikumiem ir jāatzīst jūsu laulība attiecībā uz ES tiesību noteikumos paredzētajām tiesībām, īpaši tiesībām brīvi pārvietoties, kas ietver jūsu tiesības pārcelties uz dzīvi citā ES valstī un tur mitināties kopā ar laulāto.

Nīderlandes Karaliste ir ES valsts, tādējādi jums ir tiesības ar sievu tur dzīvot. Attiecībā uz nodarbinātību ir jāņem vērā valsts vietējās tiesību normas un kārtība. Tā, piemēram, ir darba devēji, kuri paši nokārto visas juridiskās formalitātes atbilstoši vietējām tiesību normām.

Latvijas Republikas vēstniecība Nīderlandes Karalistē uz vietas sniedz juridisko palīdzību (informāciju) Latvijas Republikas valstspiederīgajiem, kontakti ir pieejami šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas