E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30789
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
10
1
10

Kam jāmaksā par mājas renovāciju – īrniekam vai izīrētājam

J
jautā:
22. oktobrī, 2023
Olga

Labdien! Vai man kā īrniecei ir jāmaksā par mājas renovāciju? Īres līgumā ir norādīts, ka es apņemos maksāt īres maksu un par ikmēneša pakalpojumiem (ir definēts, kas tajos iekļauts: komunālie pakalpojumi, elektrība, gāze). Tagad īpašniece ir pārliecināta, ka man ir jāsedz arī mājas renovācija, jo šī summa tiks iekļauta rēķinos par pakalpojumiem. Bet renovācija nebija ne paredzēta, ne apspriesta līguma parakstīšanas brīdī. Paldies!

A
atbild:
07. novembrī, 2023

Dzīvojamo telpu īres likuma 10. panta otrā daļa noteic, ka, izīrētājam un īrniekam rakstveidā vienojoties, īres maksā var iekļaut arī ar dzīvojamās telpas lietošanu saistītos maksājumus. Savukārt Dzīvojamo telpu īres likuma 11. pantā ir noteikts, ka ar dzīvojamās telpas lietošanu saistīto maksājumu veikšanas kārtību nosaka dzīvojamās telpas īres līgumā. Turklāt minētā likuma 18. panta trešajā daļā ir noteikts, ka izīrētājam, ciktāl tas ir no viņa atkarīgs, ir pienākums uzturēt dzīvojamo māju, kurā izīrēta dzīvojamā telpa, un nodrošināt tās ekspluatāciju (fizisku saglabāšanu visā tās ekspluatācijas laikā) atbilstoši normatīvo aktu prasībām, lai īrnieks varētu dzīvojamo telpu izmantot dzīvošanai un gūt no tās visu to labumu, ko viņam ir tiesības saņemt saskaņā ar dzīvojamās telpas īres līgumu. Tāpat Dzīvokļa īpašuma likums nosaka īpašnieka pienākumus (10. pants), kuri īrniekam nevar tikt nodoti bez tiesiskā pamata.

Tātad, apkopojot normatīvajos aktos noteikto, var secināt, ka par dzīvojamās mājas renovāciju ir jānorēķinās īpašniekam, ja noslēgtajā īres līgumā šāds pienākums īrniekam nav paredzēts.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas