E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30757
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
5
5

Kur pieejama informācija par pensiju 1. un 2. līmeni

J
jautā:
18. oktobrī, 2023
Inta

Labdien! Lūdzu visaptverošu informāciju par pensiju 1. un 2. līmeni. Kā atteikties no 2. līmeņa? Pateicos!

A
atbild:
20. oktobrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pensiju sistēmas 1. līmenī tiek iesaistītas visas sociāli apdrošinātās personas, kuru personīgajā kontā ir reģistrētas apdrošināšanas iemaksas.

No summas, no kuras aprēķinātas iemaksas, 24,50% tiek novirzīti pensiju apdrošināšanai, 20% no tās veido cilvēka pensijas kapitālu, bet, ja persona ir pensiju 2. līmeņa (fondēto pensiju shēmas) dalībnieks, tad 1. līmeņa pensijas kapitālu veido 14%.

Valsts fondēto pensiju shēma jeb pensiju 2. līmenis tika ieviests 2001. gada 1. jūlijā, un daļa no ikviena veiktajām sociālās apdrošināšanas iemaksām tiek ieguldīta finanšu tirgū un uzkrāta katra pensiju 2. līmeņa dalībnieka personīgajā kontā.

Piedalīšanās pensiju 2. līmenī ir obligāta tiem, kas dzimuši pēc 1971. gada 1. jūlija. No 1951. gada 2. jūlija līdz 1971. gada 1. jūlijam dzimušie tai varēja un joprojām var pievienoties brīvprātīgi.

Plaša, visus jautājumus aptveroša informācija par vecuma pensiju, par pensiju 1. līmeņa kapitālu un par pensiju 2. līmeni izklāstīta Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā.

Atteikties no dalības pensiju 2. līmenī nav iespējams.

Pensiju 1. un 2. līmeņa regulējums ir noteikts likumā “Par valsts pensijām” un Valsts fondēto pensiju likumā, kā arī uz likumu pamata izdotajos Ministru kabineta noteikumos.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas