E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30737
Lasīšanai: 4 minūtes

Atbalsta noteikumi dzīves vietas pielāgošanai cilvēkiem ar kustību traucējumiem

J
jautā:
16. oktobrī, 2023
Jānis

Labdien! Vai cilvēks ar kustību traucējumiem var pieteikties atbalstam savas dzīves vietas iekšējās vides pielāgošanai, ja nepārvietojas riteņkrēslā, nav redzes invalīds, ir 2. grupas invaliditāte un kustību traucējumi?

A
atbild:
19. oktobrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

No Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda finansējuma ir paredzēts atbalsta pasākums cilvēkiem ar invaliditāti mājokļu vides pieejamības nodrošināšanai, lai uzlabotu piekļūstamību savā dzīves vietā Latvijas iedzīvotājiem ar kustību traucējumiem, lai bez citu palīdzības pilnvērtīgi varētu izmantot savu mājvietu, izkļūt no tās un iesaistīties sabiedriskajā dzīvē, piemēram, doties uz mācībām, darbu vai citās gaitās. Atbalsta pasākumu vada Labklājības ministrija.

Lai pieteiktos atbalstam, jāiesniedz iesniegums savas pašvaldības sociālajā dienestā. Atbalstu varēs saņemt bērni ar invaliditāti no 15 līdz 17 gadu vecumam (ieskaitot), kuriem ir kustību traucējumi, un pieaugušie ar invaliditāti no 18 līdz 63 gadu vecumam (ieskaitot), kuriem noteikta I vai II invaliditātes grupa, kuriem ir kustību traucējumi un kuri spiesti pārvietošanās nolūkos ikdienā lietot tehniskos palīglīdzekļus.

Pielāgojumi var būt gan mājokļa iekšējās vides, piemēram, labierīcību, virtuves zonas, durvju aiļu, gan ārējās vides, piemēram, pacēlāju, uzbrauktuvju un pandusu, ierīkošana, pārbūve vai atjaunošana vai arī mājokļa aprīkošana ar nepieciešamajām palīgierīcēm, tādējādi uzlabojot un atvieglojot cilvēkam pārvietošanos mājoklī, kā arī iekļūšanu un izkļūšanu no tā.

Labklājības ministrijas tīmekļvietnē, informācijā “Atveseļošanas fonda pasākums 259 personu ar invaliditāti mājokļu pielāgošanai”, ir detalizēti izklāstīti pieteikšanās nosacījumi, kā arī sniegtas atbildes uz jautājumiem, tai skaitā uz vaicāto: “Vai pakalpojums pieejams personām ar invaliditāti, kurām ir kustību traucējumi vai kuras pārvietojas riteņkrēslā?”

Atbalstam kvalificējas:

  • pilngadīgas personas ar I un II invaliditātes grupu vecumā no 18 līdz 63 gadiem (ieskaitot);
  • bērni ar invaliditāti no 15 līdz 17 gadiem (ieskaitot).

Abām grupām ir jābūt pamatdiagnozei, kas atbilst noteiktam SSK kodam (iekļauts kritērijos), ar izteiktiem kustību traucējumiem un ikdienā jālieto kāds no tehniskajiem palīglīdzekļiem, kas minēti Ministru kabineta 2021. gada 21. decembra noteikumu Nr. 878 “Tehnisko palīglīdzekļu noteikumi” 2. pielikuma 7. sadaļā.

Tomēr, ja persona savā dzīves vietā spēj patstāvīgi pārvietoties starp telpām, kā arī tai nav grūtību tikt ārā no mājokļa bez citu personu vai palīglīdzekļu atbalsta, veikt aktivitātes tām paredzētajās telpās, ārtelpās un iesaistīties ikdienas aktivitātēs bez citu personu asistēšanas, tad tā atbalstam nekvalificējas (to vērtē ergoterapeits (atzinums) kritēriju 4. atlases solī), norādīts Labklājības ministrijas informācijā.

Minēto MK noteikumu 2. pielikuma 7. sadaļā (aktivitātēm un dalībai, kas saistīti ar personisko mobilitāti un transportēšanu) ir iekļauti riteņkrēsli un daži citi tehniskie palīglīdzekļi (atšķiras bērniem un pieaugušajiem).

Savā pašvaldībā varat arī uzzināt, vai ir pieejams kāds cits iespējamais atbalsts dzīves vietas vides pielāgošanai, ja tāds ir paredzēts pašvaldības saistošajos noteikumos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas