E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30673
Lasīšanai: 2 minūtes

Bezdarbnieka pabalsts pēc bērna kopšanas atvaļinājumiem

J
jautā:
10. oktobrī, 2023
Jana

Labdien! Ja mamma ir atradusies divos BKA pēc kārtas, kā viņai rēķinās bezdarbnieka pabalstu – no BKA naudas vai darba algas, kas tika saņemta, pirms mamma aizgāja BKA? Jau iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
19. oktobrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir bezdarbniekam, ja par viņu ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Bērna kopšanas atvaļinājuma laikā par vecāku pabalsta un bērna kopšanas pabalstu saņēmēju valsts veic sociālās iemaksas, apdrošina personu pensijai, invaliditātes gadījumam un bezdarbam. Ja bērna kopšanas atvaļinājuma laikā saņemts vecāku un/vai bērna kopšanas pabalsts, to saņemšanas periods veido apdrošināšanas stāžu, tostarp tiesības uz bezdarbnieka pabalstu.

Vidējo apdrošināšanas iemaksu algu bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina no apdrošināšanas iemaksu algas par 12 kalendāra mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus kalendāra mēnešus pirms tā mēneša, kurā iegūts bezdarbnieka statuss.

Ja visā 12 mēnešu periodā bijis bērna kopšanas atvaļinājums, tad bezdarbnieka pabalsts tiek rēķināts, atkāpjoties līdz darba devēja veiktajām iemaksām pirms došanās ar bērnu dzimšanu saistītajos atvaļinājumos.

Pabalstu piešķir un aprēķina, pamatojoties uz konkrētās personas sociālās apdrošināšanas datiem – iemaksām, iemaksu periodiem u. c. –, tāpēc par pabalstu individuālā situācijā jāuzzina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA), rakstot uz e-pasta adresi: konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru: 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas