E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29563
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Par mikroģenerācijas iekārtu pieslēgšanu

J
jautā:
01. jūnijā, 2023
Aleksandrs

Labdien! Biju iesniedzis “Sadales tīklā” pieteikumu mikroģeneratora uzstādīšanai un arī samaksājis par pieteikuma apstiprināšanu. Mikroģenerators sastāvēja no divām savstarpēji nesaistītām daļām: saules paneļu sistēmas un vēja ģeneratora. Šobrīd saules sistēma ir gatava pieslēgšanai, bet to ST ir gatavs pieslēgt tikai tad, ja atsaucu pieteikuma daļu par vēja ģeneratoru. Un pēc tam jāiesniedz jauns pieteikums par vēja mikroģeneratora uzstādīšanu un atkal jāmaksā. Ir lielas šaubas par ST darbības atbilstību normatīvajiem aktiem. Lūdzu skaidrojumu.

A
atbild:
08. jūnijā, 2023

Lai paralēlā darbībā ar kopējo elektrotīklu pieslēgtu mikroģenerācijas iekārtu, jāvēršas AS “Sadales tīkls” ar pieteikumu, norādot tehnoloģijas tipu (piemēram, saules vai vēja ģenerācija) un vēlamo jaudu. Pēc tam, kad iekārtas ir uzstādītas, ar “Sadales tīklu” kā publiskās elektroapgādes infrastruktūras pārvaldītāju ir jāsaskaņo to ieslēgšana darbā. Tas ir būtiski, lai uzņēmums varētu sabalansēt ražošanas un patēriņa jaudas elektrotīklā, šādi rūpējoties par kopējo elektroapgādes kvalitāti un drošumu.

Ir iespējams arī kombinēt tehnoloģijas, piemēram, izvēloties vienlaikus uzstādīt gan saules paneļus, gan vēja mikroģenerācijas iekārtas vienotā risinājumā (nepārsniedzot kopējo mikroģeneratora pieslēgšanas pieteikumā norādīto jaudu). Tomēr vienā pieteikumā norādītās dažādo tehnoloģiju iekārtas nevar ieslēgt darbā vairākās kārtās – abas ir jāsaskaņo un jāieslēdz darbā vienlaikus. Savukārt, ja kādu no tehnoloģijām ir vēlēšanās pieslēgt “Sadales tīkla” infrastruktūrai ātrāk nekā otru, ātrāk to arī ieslēdzot darbā, tad ir jāsagatavo atsevišķi pieteikumi un atsevišķi jāsaskaņo katra tipa iekārtu ieslēgšana darbā.

Detalizēta informācija par mikroģeneratora pieslēgšanu (process, ieteikumi, atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem) pieejama “Sadales tīkla” mājaslapā šeit.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas