E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28489
Lasīšanai: 3 minūtes

Kompensācija par zemes īpašuma lietošanas tiesību ierobežošanu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. janvārī, 2023
Mārīte

Labdien! Nopirku zemesgabalu, uz kura atrodas “Sadales tīkls” elektrolīnija. Kādā apmērā ir paredzēta kompensācija, ko varu pieprasīt no “Sadales tīkla” par manas zemes izmantošanu? Kaut arī uz zemesgabala ir izvietotas zīmes “Privātīpašums! Ienākt, iebraukt aizliegts!”, apsekojot savu īpašumu, redzams, ka “Sadales tīkls” darbinieki bez saskaņošanas ar mani ierodas manā privātīpašumā, izbraukā zemesgabalu. Uz zemesgabala ir izvietota novērošanas kamera.

A
atbild:
26. janvārī, 2023

Kompensāciju izmaksas kārtību un apjomu, ņemot vērā konkrēto situāciju, regulē Ministru kabineta noteikumi Nr. 603 “Kārtība, kādā aprēķināma un izmaksājama atlīdzība par energoapgādes objekta ierīkošanai vai rekonstrukcijai nepieciešamā zemes īpašuma lietošanas tiesību ierobežošanu”.

Jāuzsver, ka uz elektrolīnijām un elektrosadales iekārtām darbojas Aizsargjoslu likumā noteiktā aizsargjosla, kurā ir atļauts veikt attiecīgā objekta ekspluatācijai, remontam, renovācijai un rekonstrukcijai nepieciešamos darbus. Kā noteikts Aizsargjoslu likumā, par darbiem vēl pirms to uzsākšanas ir brīdināms zemes īpašnieks, tiesiskais valdītājs vai lietotājs (izņemot avārijas novēršanas vai to seku likvidēšanas darbus, kurus var veikt jebkurā laikā bez brīdinājuma). 

Organizējot elektrotīkla uzturēšanas, modernizācijas vai avārijas novēršanas darbus, AS “Sadales tīkls” vienmēr sniedz instrukcijas darbiniekiem, tostarp apakšuzņēmējiem, lai nodrošinātu pienācīgu rūpību un iespējami mazinātu neērtības zemes īpašniekiem. Pirms plānotajiem darbiem tiek organizēta zemes īpašnieku informēšana e-pasta vai īsziņas formātā vai ar pasta starpniecību. Lai vienmēr saņemtu šo informāciju, ir būtiski norādīt/aktualizēt kontaktinformāciju klientu apkalpošanas portālā e-st.lv

Ja darbu norisē klienti konstatē pārkāpumus no AS “Sadales tīkls” darbinieku vai apakšuzņēmēju puses, aicinām par to informēt uzņēmumu, zvanot uz klientu servisa tālruni: 8403.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas