E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1173
Lasīšanai: 2 minūtes

Ceļošanai otra vecāka atļauja nav jāprasa

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. maijā, 2012
Olga Jaunpaule

Labdien! Man ir tāds jautājums. Esmu LV pilsone, bērns 2 gadus vecs, arī LV pilsonis, bijušais vīrs ir LV nepilsonis. Šobrīd vērsos tiesā par minimālo uzturlīdzekļu piedziņu, nākotnē gribu aizbraukt pie savas mammas  (bērna vecmammas) uz Eiropas valsti. Vai ir vajadzīga atļauja no bērna tēva? Un vai tā būs vajadzīga, ja es, piemēram, gribēšu aizbraukt viņu apciemot uz mēnesi?

A
atbild:
05. jūnijā, 2012
Solvita Cīrule
juriste, ģimenes tiesību speciāliste

Atļaujas prasīšana uz ceļošanu nav attiecināma. Ja mamma grib tikai ciemoties kopā ar bērnu, tad tēva atļauja nav vajadzīga. Atļauja nepieciešama tikai tajā gadījumā, kad ir plānots bērnu izvest no izcelsmes valsts uz pastāvīgu dzīvi ārzemēs un nav ne pušu vienošanās, ne tiesas sprieduma par viena vecāka atsevišķu aizgādību.

Neatkarīgi no tā, vai bērna vecāki dzīvo kopā vai ne, uztur labas attiecības ikdienā vai nav sarunājušies gadiem, par bērna aizvešanu uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs, ja bērns atrodas abu vecāku aizgādībā, noteikti nepieciešams otra vecāka viedoklis un piekrišana. Ja vecāki nav vienojušies par to, ka viens vecāks īsteno atsevišķu aizgādību, vai mājās paliekošais vecāks nav rakstveidā piekritis bērna izvešanai, bērna aizvešana uz ārvalstīm būs uzskatāma par bērna nolaupīšanu. 

Problēmas var rasties tad, ja otrs vecāks ceļ iebildumus. Uz robežas nevienu neaiztur un nepārbauda, vai tēva atļauja ir vai nav. Tomēr neatkarīgi no tā, vai vecāks ceļ vai neceļ iebildumus, problēmas var rasties svešajā valstī tajos jautājumos, kur var tikt pieprasīta (pēc attiecīgās valsts likumiem) abu vecāku piekrišana. Tā var būt reģistrācija skolā, medicīnisku jautājumu risināšana utt.
Papildu informācijai LV portāla skaidrojums: Kas jāzina par bērna izvešanu uz ārzemēm.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas