E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8854
Lasīšanai: 3 minūtes
7
7

Pirms akas rakšanas daudz jāuzzina un jāizpēta

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2016
Katrīna

Labdien! Dzīvoju privātmājā, mazpilsētā, ir pilsētas ūdensvads un kanalizācija. Ar ļoti lielām cenām par ūdeni. Vēlos ierīkot aku un ikdienā neizmantot pilsētas ūdeni, bet kanalizāciju izmantot gan. Jautājumu, kā fiziski ierīkot aku, nav - nebūs dziļurbums. Jautājums, kā akas ierīkošana realizējama dokumentāli - kādas atļaujas ir jāsaņem? Ar kādiem izdevumiem jārēķinās, ja vairs neizmantošu pilsētas ūdeni, bet kanalizāciju izmantošu? Un vai ir kādi ierobežojumi akas atrašanās vietai, vai es drīkstu to ierīkot jebkur, vai kādam ir pienākums un tiesības šādu aku pārbaudīt? Piemēram, ja ir piespiedu noma un līdz ar to gan māja, gan aka atradīsies uz privātas zemes, bet varbūt to var pārbaudīt pašvaldības iestāde? Iepriekš pateicos!

A
atbild:
04. februārī, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Ja akas dziļums plānots līdz 20 metriem, privātpersona to drīkst ierīkot bez speciālas atļaujas. Dziļākas akas rakšanai Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā ir jāsaņem vienreizēja atļauja – zemes dzīļu resursu izmantošanas licence. Atļaujai nepieciešamos dokumentus parasti kārto komersants, kas apņēmies aku izrakt. Licences iegūšanai ir nepieciešama Veselības inspekcijas atļauja, kā arī Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra izziņa par ūdensapgādes iespējām konkrētajā teritorijā. Pēdējā atvieglo prognozēt urbuma ierīkošanas gaitu, jo aģentūras arhīvā ir noderīga informācija par ūdens horizontu dziļumiem, un tur iegūstams arī stingrā režīma aizsargjoslu aprēķins, bez kura Veselības aģentūra nesniedz savu atzinumu.

Par akas ierīkošanu un šā darba izmaksām izsmeļošu informāciju varat iegūt internetā, taču skaidrs arī tas, ka akas izbūve gluži par velti vis nebūs. Ja dzīvojat mazpilsētā, blīvi apbūvētā teritorijā, pirms akas rakšanas būvvaldē (vai citā struktūrvienībā) jāuzzina, vai Jūsu nolūkotajā vietā nav kādu pazemes komunikācijas sistēmu, ko ar rakšanas darbiem varētu sabojāt. Pirms akas rakšanas arī nepieciešamas speciālistu konsultācijas, lai noskaidrotu, kādā dziļumā vispār ir pieejams ūdens un cik tas būs kvalitatīvs.

Ja zeme pieder citam īpašniekam, protams, ir jāsaņem viņa atļauja šādai būvniecībai.

Ja neizmantojat centralizētās ūdensapgādes pakalpojumus, par tiem nebūs jāmaksā, bet par kanalizācijas tāpat kā iepriekš.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas