E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7500
Lasīšanai: 6 minūtes

Par ūdens patēriņa starpības maksājuma piemērošanu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. jūnijā, 2015
Maris

Labdien, ceru, ka palīdzēsiet ar padomu. Ir dzīvoklis daudzdzīvokļu ēkā, kur īpašnieki ir īpašnieku biedrība ar pilnvarotajiem pārstāvjiem, kuri savukārt ir noslēguši pārvaldīšanas līgumu ar SIA „Rīgas namu pārvaldnieks”. Dzīvoklī deklarētas 4 personas, bet reāli tur dzīvo mana māte cienījamā vecumā, un ikmēneša vidējais ūdens patēriņš viņai ir 2m3. Patēriņš regulāri tika nodots pēc skaitītāju rādījumiem, bet diemžēl laikā netika ievērots, ka jāveic ūdens skaitītāju verifikācijas termiņš (31/01/2015), un verifikācija tika veikta novēloti (06/05/2015). Tomēr arī šajā laika periodā tika iesniegti rādījumi par faktisko patēriņu pēc skaitītājiem un attiecīgi pēc šiem datiem piestādīts rēķins par pakalpojumu. Saņemot pēdējo apmaksājamo rēķinu, sadaļā par patērēto ūdeni parādās daudzums 235m3!!! Zemāk pie mājas datiem, kur ir mājas kopējā finanšu informācija, var redzēt, ka minētie 235m3 ir arī maija mēneša kopējā mājas ūdens patēriņa starpība! Paskatoties iepriekšējo mēnešus, mājas ūdens starpības daudzums ir atšķirīgs (svārstās no 150 – 300m3). Rēķina summa, kas tagad ir rēķinā, jāmaksā par ūdeni ir 360 Eur un par ūdens uzsildīšanu 100 Eur, kopā 460Eur uzrēķins. Ko lai dara šādā situācijā? Saprotu, ka ir nokavēts verifikācijas termiņš un tas bija mans pienākums to izdarīt laikā, bet vai tiešām vienam dzīvoklim ir jāapmaksā visu 115 dzīvokļu patēriņa starpība? Vai ir iespējams kaut kādā veidā apstrīdēt/mainīt šādu aprēķinu? Pateicos jau iepriekš par atbildi!

A
atbild:
27. jūnijā, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Diemžēl nezināšanas, neizdarības, arī aizmāršības dēļ visai bieži nākas saskarties ar būtiskām problēmām. Lai cik netaisni Jums tas nešķistu, skaitītāju verificēšana reizi četros gados ir dzīvokļa īpašnieka pienākums un šajā gadījumā teorētiski likums par visas mājas ūdens zudumu maksas piemērošanu Jūsu dzīvoklim ir apsaimniekotāja pusē.

2013.gada 1.oktobrī stājās spēkā grozījumi MK noteikumos Nr.1013 „Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu”, kur cita starpā noteikts:

„19. Ja veidojas starpība starp mājas kopējā ūdens skaitītāja rādījumu un dzīvokļu īpašumos ar skaitītājiem noteikto ūdens patēriņu, ieskaitot arī avārijās un remontā nopludināto ūdens daudzumu (turpmāk – ūdens patēriņa starpība), tiek veikts ūdens patēriņa pārrēķins. Dzīvokļa īpašnieks ūdens patēriņa starpību sedz atbilstoši atsevišķo īpašumu skaitam.

19.1 Šo noteikumu 19.punktā minēto ūdens patēriņa starpības sadales kārtību nepiemēro, bet ūdens patēriņa starpību sadala atbilstoši atsevišķo īpašumu skaitam starp šādiem dzīvokļu īpašniekiem (ja tādi ir dzīvojamā mājā):

19.1 1. kuri nav iesnieguši informāciju par ūdens skaitītāja rādījumu vismaz trīs mēnešus pēc kārtas;

19.1 2. kuru atsevišķajos īpašumos ūdens patēriņa skaitītāji nav uzstādīti;

19.1 3. kuri atkārtoti nav ļāvuši pārvaldniekam veikt savā dzīvokļa īpašumā esošo ūdens patēriņa skaitītāju pārbaudi, ja pārvaldnieks par šādas pārbaudes veikšanu rakstiski paziņojis vismaz nedēļu iepriekš, nosūtot paziņojumu uz dzīvokļa īpašumu, kurā plānota skaitītāju pārbaude;

19.1 4. kuru dzīvokļa īpašumā esošo ūdens patēriņa skaitītāju pārbaudē konstatēts, ka ūdens patēriņa skaitītāji ir bojāti, tie nav noplombēti, to plombējums ir bojāts vai tie nav verificēti triju mēnešu laikā pēc verificēšanas termiņa beigām.”

Jāpiebilst, ka šie MK noteikumi attiecas tikai uz mājām, kuras dzīvokļu īpašnieki nav pārņēmuši savā valdījumā un nav noteikuši atšķirīgu kārtību par komunālo pakalpojumu maksājumu kārtību. Ja dzīvokļu īpašnieki kopsapulcē ar lēmumu akceptējuši, ka ūdens patēriņa starpība ir apmaksājama un arī kārtību, kā tas darāms, tad šis lēmums ir likumīgs un diez vai pat tiesā to izdosies apstrīdēt.

Pastāv iespēja veikt pārrunas ar apsaimniekotāju un vienoties par kādu citu risinājumu. Pastāv iespēja vērsties tiesā ar prasību, apstrīdot aprēķinu par nesaņemtu pakalpojumu. Taču jārēķinās, ka izdarīt to var tikai atsevišķos gadījumos – piemēram, tad, ja ir radusies vērā ņemama ūdens patēriņa starpība, bet nav dzīvokļu īpašnieku lēmuma par tā sadali un nomaksu. Komentēt situāciju, nezinot, kādi ir mājas apsaimniekošanas noteikumi, ir apgrūtinoši.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas