E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32459
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Vai daži dzīvokļu īpašnieki var izpirkt zemi visas mājas vārdā

J
jautā:
19. aprīlī, 2024
Elija

Jautājums par zemes izpirkšanu zem daudzdzīvokļu mājas. Dzīvoju daudzdzīvokļu mājā, kurā ir septiņi dzīvokļi. Tikai diviem dzīvokļa īpašniekiem ir nokārtotas zemesgrāmatas saviem dzīvokļiem. Pārējiem kaut kādu iemeslu dēļ tas nav izdarīts (ir privatizēti, pārējais nav sakārtots līdz galam, problēmas ar mantojumu utt.). Vai minētie divi īpašnieki, kuriem viss ir nokārtots, var visas mājas vārdā atpirkt zemi zem daudzdzīvokļu mājas? Vai tomēr vajadzīgs, lai vairāk nekā pusei būtu sakārtotas un nostiprinātas īpašumtiesības?

A
atbild:
22. aprīlī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likums paredz speciālu regulējumu, kādā dzīvokļu īpašnieki var iegūt īpašumā mājai funkcionāli nepieciešamo zemi, kura pieder citai personai. Šīs likumā noteiktās tiesības izmantošanai nav nepieciešama zemesgabala īpašnieka piekrišana. Lēmums par zemes izpirkšanu jāpieņem daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopībai. 

Dzīvokļa īpašnieks minētā likuma izpratnē ir persona, kas ieguvusi dzīvokļa īpašumu un īpašuma tiesības nostiprinājusi zemesgrāmatā, kā arī līdz dzīvokļa īpašuma ierakstīšanai zemesgrāmatā tā tiesiskais valdītājs, kas par tādu ierakstīts Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā. 

Dzīvokļu īpašnieku kopībai kā tiesību subjektam Izbeigšanas likumā paredzēti divi obligāti veicamie uzdevumi – jāpieņem lēmums par atsavināšanas tiesību izmantošanas procesa uzsākšanu un lēmums par atsavināšanas tiesību izmantošanu. 

Lēmums par atsavināšanas tiesības izmantošanas procesa uzsākšanu ir pieņemts, ja par to nobalsojuši dzīvokļu īpašnieki, kam pieder vairāk nekā puse no visiem daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā esošajiem dzīvokļu īpašumiem. 

Dzīvokļu īpašnieku kopība, pieņemot lēmumu par atsavināšanas tiesību izmantošanas procesa uzsākšanu, vienlaikus var pilnvarot personu veikt darbības, kas saistītas ar procesa īstenošanu. 

Dzīvokļu īpašniekiem arī līdz šim ir bijušas un joprojām ir tiesības izpirkt domājamās daļas no dzīvojamajai mājai nepieciešamā zemesgabala, pusēm (zemes īpašniekam un dzīvokļa īpašniekam) par to attiecīgi vienojoties. 

Ja piespiedu dalīto īpašumu starp daudzdzīvokļu dzīvojamo māju un zemesgabalu izbeidz uz savstarpējas vienošanās pamata, tad tā izbeigšanai nav piemērojama šajā likumā noteiktā kārtība.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 261 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas