E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6798
Lasīšanai: 2 minūtes

Pašvaldības uzlikto sodu var apstrīdēt tiesā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. martā, 2015
Madara Krastiņa

Starp mums un kaimiņiem ir servitūta ceļš, ko izmanto gan mēs, gan kaimiņi, kas iet caur mūsu zemi. Kaimiņi nevēlas palīdzēt ceļa uzturēšanā un uzrakstīja iesniegumu pagasta pārvaldei, un pagasta vadītāja mums uzlika 1000 eiro sodu. Vai pagasta pārvalde drīkst tā rīkoties, un kā lai rīkojas šādā situācijā?

A
atbild:
15. aprīlī, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Civillikuma 1151.pantā rakstīts – ja servitūta izlietošanai vajadzīgs uzturēt un izlabot kalpojošo lietu (šajā gadījumā – ceļu), tas jādara servitūta izlietotājam. Visiem apgrūtinājumiem, arī servitūta ceļam, jābūt ierakstītam zemesgrāmatā , un tad galvenais ir jautājums - kuram īpašumam un uz kāda pamata šis apgrūtinājums ir reģistrēts.

Ja apgrūtinājums reģistrēts kaimiņa īpašumam, bet Jūs esat lietotāji, tad pēc likuma formāli ceļš būtu jālabo Jums. Taču pēc loģikas, ja ceļa servitūtu izmanto abi īpašnieki, izdevumi būtu jāsedz solidāri un faktiski jānoslēdz līgums par katra lietotāja tiesībām un pienākumiem.

Pagasta pārvaldes uzlikto sodu varat apstrīdēt tiesā, sagatavojot pierādījumus par ceļa lietošanas apstākļiem. Taču iepriekš, lai visu izdarītu pareizi, Jums būtu nepieciešama jurista konsultācija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas