E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6184
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Papildu darbs skolotājai

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. janvārī, 2015
Lita

Labdien! Es strādāju par vidusskolas skolotāju. Taču man ir hobijs, un es gribētu pārdot manis radītās lietiņas starptautiskajās interneta vietnēs. Man ir divi jautājumi:1) Vai vidusskolas skolotājiem ir atļauts piepelnīties ārpus darba šādā veidā? 2) Vai ir jāreģistrējas Latvijā kā savas produkcijas pārdēvējam vai pietiks tikai ar nodokļu maksāšanu, kad iegūtā ienākuma summa sasniedz noteikto skaitli?

A
atbild:
29. janvārī, 2015
Laura Studente
LV portālam

Normatīvajos aktos nav šķēršļu, lai skolas pedagogs nevarētu papildus pelnīt, ārpus darbam skolā veicot saimniecisko darbību jeb šajā gadījumā ārpus darba pārdodot savus rokdarbus. 

VID speciālisti norāda: lai nerastos pārpratumi, ir ieteicams reģistrēties VID kā pašnodarbinātai personai, kas veic saimniecisko darbību. Šajā gadījumā katru gadu būs jāiesniedz sava ienākumu deklarācija, kur varēs iekļaut arī attaisnotos izdevumus.

Likumā „Par iedzīvotāju ienākumu nodokli” noteikts: lai darbību kvalificētu kā saimniecisku, tai jāatbilst vienam no šiem kritērijiem:

  • darījumu regularitāte un sistemātiskums (trīs un vairāk darījumi taksācijas periodā vai pieci un vairāk darījumi trijos taksācijas periodos);
  • ieņēmumi no darījuma pārsniedz 14 229 un vairāk eiro gadā, izņemot ienākumus no personīgai lietošanai paredzētas kustamas lietas atsavināšanas;
  • darbības ekonomiskā būtība vai personas īpašumā esošo lietu apjoms norāda uz sistemātisku darbību ar mērķi gūt atlīdzību.

VID norāda: tikai gadījumos, ja minēto darījumu vērtība jebkuru 12 mēnešu laikā pārsniedz 50 000 eiro, fiziskajai personai ir jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienesta pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā. 

Papildus informācija šeit.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas