SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
24. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Atbalsts uzņēmumiem kapitāla piesaistei biržā

Stājas spēkā 24.10.2023.

FOTO: Freepik

Lai veicinātu komersantu attīstībai nepieciešamā finansējuma piesaisti kapitāla tirgos, 24. oktobrī stājas spēkā jauna Eiropas Savienības struktūrfondu atbalsta programma uzņēmumu atbalstam akciju un parāda vērtspapīru iekļaušanai tirdzniecības vietā – biržā. Iecerēts, ka investīcijas dzīvotspējīgos un inovatīvos uzņēmumos ļaus komersantiem straujāk attīstīties un būt starptautiski konkurētspējīgiem.

Finanšu sektora attīstības plānā 2021.–2023. gadam norādīts: Latvija ir starp tām valstīm, kurās kapitāla tirgus attīstībā vēl ir liels potenciāls.

Vērtējot pēc akciju tirgus kapitalizācijas pret iekšzemes kopproduktu (IKP), Latvija ir pēdējā vietā starp Eiropas Savienības valstīm, būtiski atpaliekot arī no Lietuvas un Igaunijas. Tāpat 2023. gada 20. jūnija Ministru kabineta sēdes izskatītajā informatīvajā ziņojumā par “Prioritārie rīcības virzieni ekonomikas transformācijas īstenošanai” tika minēts, ka privātās investīcijas veido vien 17% no IKP, bet mērķim būtu jābūt vismaz 23–25%. Tas parāda, ka Latvijas akciju tirgus attīstības jomā būtiski atpaliek no tā potenciāla, kas būtu atbilstošs valsts ekonomikas attīstības līmenim.

Vairāk par tēmu >>

Lai veicinātu komersantu attīstībai nepieciešamā finansējuma piesaisti kapitāla tirgos, ir izdoti Ministru kabineta noteikumi Nr. 597 “Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021.–2027. gadam 1.2.1. specifiskā atbalsta mērķa “Pētniecības un inovāciju kapacitātes stiprināšana un progresīvu tehnoloģiju ieviešana uzņēmumiem" 1.2.1.3. pasākuma “Uzņēmuma atbalsts dalībai kapitāla tirgos” īstenošanas noteikumi”.

Pasākuma mērķa grupa ir komersanti, kuru darbība ir vērsta uz tehnoloģisko attīstību un izaugsmi, kā arī uz investīciju veikšanu pētniecībā, attīstībā un inovācijās.

Atbalsts akciju emisijai un parāda vērtspapīru (obligāciju) emisijai tiks sniegts granta veidā mazajiem un vidējiem uzņēmumiem un mazas vidējās kapitalizācijas sabiedrībām konsultantu piesaistes un pakalpojumu izmaksām (līdz 50% no projekta kopējām attiecināmajām izmaksām).

Plānotais atbalsta programmas finansējums ir 1 973 896 eiro, ko veido Eiropas Reģionālās attīstības fonda un valsts budžeta līdzekļi.

Līdz 2029. gada 31. decembrim plānots atbalstīt vismaz 10 uzņēmumus un piesaistīt privāto finansējumu līdz 2 000 000 eiro. Tāpat paredzēts, ka, īstenojot projektus, tiks piesaistīts finansējums kapitāla tirgos vairāk nekā 5 000 000 eiro apmērā.

Programmas ietvaros finansējuma saņēmējiem ir jānodrošina sekmīga akciju iekļaušana akciju sabiedrības “Nasdaq Riga” Baltijas regulētajā tirgū (Baltijas Oficiālajā sarakstā vai Baltijas Otrajā sarakstā) vai Baltijas alternatīvajā tirgū “First North” (“First North” Baltijas akciju saraksts) vai sekmīga parāda vērtspapīru iekļaušana AS “Nasdaq Riga” Baltijas regulētajā tirgū – Baltijas Parāda vērtspapīru sarakstā (Korporatīvie parāda vērtspapīri) vai alternatīvajā tirgū “First North” (“First North” Baltijas Parāda vērtspapīru saraksts). Par sekmīgu akciju emisiju tiek uzskatīta akciju emisija vismaz 500 000 eiro apmērā.

Atbalsta pieteikumi komersantiem būs jāiesniedz Centrālajā finanšu un līgumu aģentūrā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI