E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12771
Lasīšanai: 4 minūtes

No vidējās iemaksu algas aprēķina 12 mēnešiem vairākus periodus izslēdz

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. septembrī, 2017
Inuta

Labdien! Šobrīd atrodos bērna kopšanas atvaļinājumā un saņemu vecāku pabalstu līdz 2017. gada oktobrim. 2018. gada aprīlī ir paredzēts nākamais bērns (bērniem starpība būs mazāk nekā 2 gadi). Vēlos saprast, kā mainīsies mans maternitātes un bērnu kopšanas pabalsts, ja šobrīd grasos 3 mēnešus (novembris, decembris un janvāris) strādāt līdz nākamajam apdrošināšanas gadījumam? Proti, vai vidējā apdrošināšanas iemaksu alga maternitātes un vecāku pabalsta aprēķinam tiks maksāta no šo 3 mēnešu vidējām apdrošināšanas iemaksām, dalot ar 12 mēnešu periodu (jeb 3/12)? Vai tā tiks aprēķināta par darba ņēmēja paša izvēlētu 12 mēnešu nepārtrauktu posmu pēdējo 32 mēnešu laikā? Paldies!

A
atbild:
15. septembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vecāku pabalsta saņēmējs var izvēlēties šī pabalsta saņemšanas ilgumu, nevis periodu, kurš ņemams vērā vidējās iemaksu algas aprēķinam, kas ir pamats pabalsta apmēra noteikšanai. Tas ir paredzēts sociālās apdrošināšanas tiesību aktos.

Maternitātes pabalstu piešķir 80% apmērā no pabalsta pieprasītājas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Darba ņēmējam vidējo iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas darbnespējas lapa sakarā ar grūtniecību.

Ja šajā 12 kalendāro mēnešu periodā, par kuru aprēķināma vidējā iemaksu alga, daļu būsiet atradusies ar bērna dzimšanu un kopšanu saistītajos atvaļinājumos, bet daļu būsit strādājusi, tad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķinās no tiem ienākumiem, kuri ir gūti strādājot, no aprēķina izslēdzot grūtniecības, dzemdību un bērna kopšanas atvaļinājuma dienas, kā arī pārejošas darbnespējas dienas, ja tādas ir bijušas.

Vidējo kalendāra dienas apdrošināšanas iemaksu algu iegūst, kopējos ienākumus darba periodā dalot ar kopējo kalendāra dienu skaitu darba periodā, kurā gūti ienākumi.

Vidējo iemaksu algu arī vecāku pabalstam aprēķina līdzīgi – par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus mēnešus pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums – bērna kopšanas atvaļinājuma piešķiršanas diena.

Vecāku pabalsta saņemšanas ilgumu var izvēlēties, no tā atkarīgs pabalsta apmērs:

  • līdz bērna 1 gada vecuma sasniegšanai – 60% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās iemaksu algas vai
  • līdz bērna pusotra gada vecumam – 43,75% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās iemaksu algas.

Ja, kopjot bērnu vecumā līdz diviem gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalstu par nākamā bērna kopšanu piešķir lielākajā apmērā, kāds aprēķināts no jauna, vai kāds tas bija aprēķināts par iepriekšējo bērnu – atbilstoši vecāku pabalsta saņemšanas laikposmam par nākamā bērna kopšanu.

Par saviem pabalstiem konkrēti jāuzzina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas