E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32267
Lasīšanai: 2 minūtes

Grūtniecības atvaļinājums nedod tiesības uz darba devēja apmaksātā atvaļinājuma dienām

J
jautā:
04. aprīlī, 2024
Ilze

Labdien! Vai par periodu, kamēr man ir atvērta slimības lapa B (tiek saņemts maternitātes pabalsts), man joprojām darbavietā uzkrājas atvaļinājuma dienas? Vai, sākoties bērna kopšanas atvaļinājumam, attiecīgi vairs neuzkrājas atvaļinājuma dienas?

A
atbild:
15. aprīlī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 152. pants paredz, ka darba devējs piešķir darbiniekam ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu par faktiski nostrādāto laiku. Laikā, kas dod tiesības uz atvaļinājumu, ieskaita arī slimības laiku, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laiku, īslaicīgas prombūtnes laiku, darba piespiedu kavējuma laiku, ja darbinieks prettiesiski atlaists no darba un atjaunots iepriekšējā darbā. Šajā laikā neieskaita bērna kopšanas atvaļinājuma laiku un atvaļinājuma laiku bez darba samaksas saglabāšanas, kas ir ilgāks par četrām nedēļām viena gada laikā.

Darbinieks par vienu un to pašu periodu nevar izmantot divus dažādus apmaksātus atvaļinājumus. Faktiski par maternitātes (pirmsdzemdību un dzemdību) atvaļinājuma laiku, ko piešķir uz slimības lapas B pamata, slimības pabalstu apmaksā valsts. Tāpēc, pamatojoties uz Darba likuma 154. panta ceturto daļu, darba devējam šis periods nav jāapmaksā un šī atvaļinājuma laikā netiek uzkrātas jaunas ikgadējā atvaļinājuma dienas.

Arī par bērna kopšanas atvaļinājumā pavadīto laiku atvaļinājuma dienas netiek uzkrātas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas