E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11611
Lasīšanai: 3 minūtes

Vidējās iemaksu algas aprēķina periods pabalstiem

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. martā, 2017
Renāte

Labdien! Esmu daudz lasījusi par vecāku pabalstu, bet īsti neprotu izrēķināt, cik ir 12 mēnešu periods konkrēti man. Bērna dzimšana plānota ap 7. oktobri, tad sanāk, ka dekrētā eju pašās jūlija beigās. Tas 12 mēnešu periods, kas beidzas 2 mēnešus pirms atvaļinājuma, būs līdz 2017. gada maijam vai aprīlim?

A
atbild:
16. martā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstu (par grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma periodu) darba ņēmējai aprēķina no pabalsta pieprasītājas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas darbnespējas B lapa saistībā ar grūtniecību.

Maternitātes pabalstu izmaksā divās daļās – pirms un pēc dzemdībām. Pirmā daļa tiek maksāta par grūtniecības atvaļinājuma 56 vai 70 dienām. Pabalstu par 70 kalendārajām dienām maksā topošajai māmiņai, kura līdz 12. grūtniecības nedēļai ir stājusies medicīniskajā uzskaitē. Ja ir tiesības uz grūtniecības atvaļinājuma 70 dienām un darbnespējas B  lapa būs no jūlija beigām, šī pabalsta vidējās iemaksu algas aprēķinam neņems vērā jūliju, jūniju un maiju. Aprēķina periods būs no 2016. gada maija līdz 2017. gada aprīlim.

Maternitātes pabalsta otrā daļa ir 56 vai 70 kalendārās dienas pēc bērna piedzimšanas. Pabalstu par 70 dienām saņem, ja grūtniecības, dzemdību vai pēcdzemdību laikā mātei ir bijušas veselības problēmas, piedzimuši divi vai vairāk mazuļu.

Parasti pēc maternitātes pabalsta perioda viens no vecākiem pieprasa vecāku pabalstu.

Arī vecāku pabalstam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura šis pabalsts tiek piešķirts.

Ja vecāku pabalsta periods sāksies 2017. gada decembrī, vidējo apdrošināšanas iemaksu algu vecāku pabalsta apmēra noteikšanai aprēķinās par 12 kalendāra mēnešu periodu no 2016. gada oktobra  līdz 2017. gada septembrim.

No 12 mēnešu perioda, aprēķinot pabalstu, izslēdz pārejošas darbnespējas laiku. Tātad maternitātes pabalsts netiks skaitīts kā ienākums. Vidējo iemaksu algu aprēķinās no ienākumiem tajā periodā, kurā strādājāt.

Tiesības uz pabalstiem nosaka, tos aprēķina un piešķir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), pamatojoties uz konkrētiem personas datiem. Tāpēc informāciju par prognozējamiem pabalstiem un to aprēķināšanu varat lūgt VSAA. Iespējams sazināties arī elektroniski, rakstot uz e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas