E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8641
Lasīšanai: 2 minūtes

Lai saņemtu uzturlīdzekļus no UGF, vispirms tie jāpiedzen no tēva

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. janvārī, 2016
Aiva

Labdien.Man ir divi dēli 5 un 12 gadi. Ar vīru esam šķīrušies,uzturlīdzekļus vīrs maksā tikai laulībā dzimušajam dēlam.12 gadus vecais dēls nav no vīra, uzturlīdzekļus viņš nemaksā par to. Vai es no valsts varu dabūt kādus uzturlīdzekļus dēla? un kur būtu jāgriežas?

A
atbild:
08. janvārī, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 3.panta pirmā daļa nosaka: Uzturlīdzekļu garantiju fonds (UGF) ir valsts budžetā paredzētais līdzekļu kopums bērna nodrošināšanai ar uzturlīdzekļiem, ja tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu vai vienošanās par uzturlīdzekļiem izpilde Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā atzīta par neiespējamu vai parādnieks tiesas nolēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu vai vienošanos par uzturlīdzekļiem pilda, bet nenodrošina valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru.

Tas nozīmē - lai saņemtu uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF), tie vispirms tiesas ceļā jāpiedzen no bērna tēva. Tikai tad, kad zvērināts tiesu izpildītājs sniedz atzinumu, ka tiesas sprieduma par uzturlīdzekļu piedziņu piespiedu izpilde nav iespējama, tos parādnieka vietā izmaksā UGF.

Līdz ar to, ja bērna dzimšanas apliecībā pēc paternitātes pieņēmuma kā bērna tēvs ir ierakstīts Jūsu bijušais vīrs, likuma priekšā uz viņu gulstas pienākums uzturēt bērnu un uzturlīdzekļi ir piedzenami no viņa. Savukārt, ja bērna dzimšanas apliecībā nav ieraksta par bērna tēvu, lai piedzītu uzturlīdzekļus, vispirms jānosaka paternitāte. Ja bērna bioloģiskais tēvs nevēlas atzīt bērna paternitāti, Jūs kā prasītāja pret viņu tiesā varat celt prasību par paternitātes noteikšanu. Vienlaicīgi ar prasības pieteikumu paternitātes noteikšanai ir iespējams celt prasību par uzturlīdzekļu piedziņu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas