E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7979
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Lai piedzītu uzturlīdzekļus, jānosaka paternitāte

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. septembrī, 2015
Renāte

Labdien! Interesējos par uzturlīdzekļu maksāšanu, ja bērna tēvs nav ierakstīts bērna dzimšanas apliecībā, bet ir apzinājies bērna eksistenci un izcelšanos. Vai man kā mātei ir tiesības pieprasīt uzturlīdzekļus no bērna tēva šādā gadījumā?

A
atbild:
16. septembrī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Lai no bērna tēva piedzītu uzturlīdzekļus, ir nepieciešams apstiprinājums, ka konkrētā persona ir bērna tēvs. Tāpēc vispirms ir jānosaka paternitāte. Paternitāti var atzīt brīvprātīgi vai  tiesas ceļā.

Paternitātes brīvprātīga atzīšana, ja bērns ir jaunāks par 12 gadiem, ir ļoti vienkārša - bērna tēvam un mātei jādodas uz dzimtsarakstu nodaļu un kopīgi jāiesniedz pieteikums. Ja ierasties dzimtsarakstu nodaļā nav iespējams, pieteikumu var publiski apliecināt pie notāra (vai jebkurā Latvijas diplomātiskajā pārstāvniecībā ārvalstīs) un uz dzimtsarakstu nodaļu nosūtīt pa pastu. Paternitātes atzīšana abos gadījumos, kā to paredz Civillikuma 155.pants, tādējādi tiks noformēta ar ierakstu dzimšanas reģistrā.

Savukārt, ja bērna tēvs brīvprātīgi atzīt paternitāti atsakās, vienīgā iespēja noteikt paternitāti ir prasības celšana tiesā. Vienlaikus ar pieteikumu par paternitātes noteikšanu var iesniegt prasību arī par uzturlīdzekļu piedzīšanu. Civilprocesa likuma 43.panta trešā daļa noteic, ka tādā gadījumā prasītājs ir atbrīvots no tiesas izdevumu samaksas.

Tātad, ja sniedzat tiesā prasību par uzturlīdzekļu piedziņu un paternitātes noteikšanu vienlaicīgi, Jūs esat atbrīvota no valsts nodevas un kancelejas nodevas.

Vairāk lasiet LV portāla skaidrojumos:

Paternitāte – bērna izcelšanās noteikšana
Vīrietis atsakās no bērna? Uz tiesu!

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 205 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas