E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7389
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Parāds nepazūd: maksājums arvien uzbriest, to papildina soda sankcijas

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. jūnijā, 2015
Martins

Labdien. Man pirms 3 gadiem tika uzlikts sods par ceļu satiksmes pārkāpumu (braukšana bez tiesībām). Vai šis sods var dubultoties? Vai, ja es samaksāju CSDD, tas tiks dzēsts? Un vai nav jāmaksā soda nauda tiesu izpildītājiem?

A
atbild:
09. jūnijā, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Pēc tik ilga laika parāda piedziņa ir nodota piespiedu izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam. Jums ir jāatrod tiesas izpildītāja piesūtītais rēķins un attiecīgā naudas summa jāiemaksā norādītajā kontā. Tā nav jāmaksā CSDD. Taču sodu reģistrā CSDD gan iegūst informāciju par parādu, tādēļ transportlīdzeklim, ar kuru izdarīts pārkāpums, ir liegta tehniskā apskate.

Soda naudas sākotnējais apmērs būs ievērojami pieaudzis, jo parādam tiek pieskaitīta tiesu izpildītāja pakalpojumu atlīdzība un kavējuma soda procenti. Ja tiesu izpildītāja rēķinus ignorēsit arī turpmāk, parāda piedziņa tiks vērsta pret Jūsu kustamo un nekustamo īpašumu, un kādā dienā varat saņemt paziņojumu par izsoli.

Bet līdztekus tam, ja soda nauda nav samaksāta gada laikā, stājas spēkā transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums.

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 299.1pants „Lēmuma par naudas soda uzlikšanu izpilde lietās par administratīvajiem pārkāpumiem ceļu satiksmē”:

„Par administratīvo pārkāpumu ceļu satiksmē uzliktais naudas sods jāsamaksā ne vēlāk kā 30 dienu laikā no soda uzlikšanas dienas.

Ja uzliktais naudas sods nav samaksāts noteiktā termiņā, līdz naudas soda samaksai aizliegts:

  1. izsniegt pārkāpuma izdarītājam transportlīdzekļa vadītāja apliecību;
  2. veikt pārkāpuma izdarītājam piederošo transportlīdzekļu valsts tehnisko apskati un reģistrācijas darbības transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā vai traktortehnikas un tās vadītāju informatīvajā sistēmā, izņemot transportlīdzekļa norakstīšanu un transportlīdzekļa reģistrācijas pārtraukšanu uz laiku, nododot numura zīmes;
  3. (izslēgts ar 05.06.2014. likumu);
  4. ar transportlīdzekli, ar kuru izdarīts pārkāpums un kurš reģistrēts ārvalstīs, izbraukt no Latvijas.

Ja naudas sods nav samaksāts gada laikā no dienas, kad lēmums par naudas soda uzlikšanu stājies spēkā, stājas spēkā transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums, un transportlīdzekļa vadītājam ir aizliegts vadīt transportlīdzekļus līdz naudas soda samaksai.

Ja naudas sods nav samaksāts šā panta trešajā daļā noteiktajā termiņā, lēmumu par administratīvā soda uzlikšanu nodod piespiedu izpildei tiesu izpildītājam. Lēmuma piespiedu izpilde notiek normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Šā panta nosacījumi attiecināmi arī uz mehānisko transportlīdzekļu pārvietošanās noteikumu pārkāpumiem Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes krasta kāpu aizsargjoslā, pludmalē vai īpaši aizsargājamā dabas teritorijā.”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas