E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6380
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Par bezdarbnieka statusu un pabalstu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. februārī, 2015
Līva

Sveicināti! Persona, kura ir valdes loceklis mazkapitāla SIA, bet nesaņem nekādus ienākumus, aizgāja no savas darbavietas. Vai šī persona, paliekot valdes loceklis uzņēmumā x, var pretendēt uz bezdarbnieku pabalstu?

A
atbild:
09. februārī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saskaņā ar Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā noteikto tiesības uz bezdarbnieka statusu pēc reģistrēšanās Nodarbinātības valsts aģentūrā ir personai, kura nestrādā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu "Par valsts sociālo apdrošināšanu"). 

Tātad persona var iegūt bezdarbnieka statusu, ja likuma „Par valsts sociālo apdrošināšanu” izpratnē nav darba ņēmējs, t.i., ja par valdes locekļa amata pildīšanu atlīdzība nav noteikta, līdz ar to Valsts ieņēmumu dienestā nav reģistrēta kā darba ņēmējs.

Bezdarbnieka pabalstu var saņemt, ja piešķirts bezdarbnieka statuss; kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu; ir veiktas obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 9 mēnešus pēdējo 12 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Vēl jāņem vērā, ka no šā gada 1.janvāra ir noteikts pienākums maksāt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas un algas nodokli no kapitālsabiedrības valdes locekļa domājamā ienākuma, kas atbilst minimālās mēneša darba algas – 360 eiro – apmēram, ja kārtējā taksācijas gada mēnesī kapitālsabiedrībā:1) nav bijis neviena darbinieka vai valdes locekļa, kas gūst atlīdzību vismaz 360 eiro apmērā; 2) attiecīgā mēneša apgrozījums ir lielāks par 1800 eiro.

Tātad tajā mēnesī, kad izpildīti abi minētie kritēriji, uzskata, ka kapitālsabiedrības valdes loceklis ir guvis ar algas nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām apliekamu ienākumu minimālās mēneša darba algas – 360 eiro – apmērā.

Likums „Par valsts sociālo apdrošināšanu” nosaka, ka darba ņēmējs ir arī kapitālsabiedrības valdes loceklis, ja kapitālsabiedrībai taksācijas gada kārtējā mēnesī apgrozījums ir lielāks par Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas apmēru, kas reizināts ar koeficientu 5, un kapitālsabiedrībā šajā mēnesī nav neviena darba ņēmēja vai visiem darba ņēmējiem obligāto iemaksu objekts ir mazāks par Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas apmēru.

Savukārt saistībā ar šo normu darba devējs kapitālsabiedrības valdes locekli reģistrē Valsts ieņēmumu dienestā kā darba ņēmēju, iesniedzot līdz nākamā mēneša datumam, kas noteikts kā ikmēneša obligāto iemaksu veikšanas termiņš, ziņas par darba ņēmēja statusa iegūšanu vai zaudēšanu. To paredz Ministru kabineta 2010.gada 7.septembra noteikumi Nr.827 par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas