E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5870
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Jānodrošina minimālais uzturlīdzekļu apmērs

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. decembrī, 2014
Andris

Man jautājums par uzturlīdzekļu apmēru? Ja tiesas spriedumā ir norādīta konkrēta summa, kas maksājama kā uzturlīdzekļi bērnam, vai uzturlīdzekļu apmērs mainās attiecībā pret minimālo algu?

A
atbild:
19. decembrī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Saskaņā ar Civillikuma 179.panta piektajā daļā noteikto, katra vecāka pienākums neatkarīgi no viņa spējām un mantas stāvokļa ir nodrošināt savam bērnam minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kādu noteic Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo algu un bērna vecumu.

Ja tiesas nolēmumā ir noteikta konkrēta summa, kas sprieduma taisīšanas brīdī bija valstī noteiktais minimālais apmērs, kas laika gaitā ir mainījies, tas nenozīmē, ka pienākums nodrošināt valstī noteikto minimālo apmēru uz atbildētāju neattiecas. Taču, ja uzturlīdzekļus šādā gadījumā jāpiedzen piespiedu kārtā, no parādnieka tiesu izpildītājs var piedzīt tikai tiesas spriedumā noteikto uzturlīdzekļu apmēru.

Vienlaikus vēršam uzmanību, ja no brīvas gribas valstī noteiktais minimālais apmērs netiek maksāts, uzturlīdzekļu prasītājai ir visas tiesības celt tiesā jaunu prasību par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas