E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4975
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
8
8

Par bezvēsts pazudušu personu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. augustā, 2014
INESE

Kas ir jāzina un kādi ir likumi attiecībā uz nekustamo īpašumu, pensiju, mantojumu, ja persona ir bezvēsts pazudusi? Pazušana nav uzskatāma kā īstermiņa, un policija tika informēta un ar meklēšanu saistītie pasākumi tika veikti, bet bez rezultātiem. Kas būtu jādara tālāk? Kādi likumi vai likumdošanas akti būtu jāzina, lai rīkotos tālāk? Paldies.

A
atbild:
18. augustā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bezvēsts pazudušas personas statuss ir noteikts Operatīvās darbības likumā. Par bezvēsts pazudušām personām uzskatāmas tādas, kuras pēkšņi un bez acīmredzama iemesla pametušas savu pastāvīgo vai pagaidu uzturēšanās vietu, neievēro savu ierasto dzīvesveidu, un sazināšanās ar tām nav iespējama, kā arī nepilngadīgās un tās personas, kuras vecuma, to fiziskā, garīgā stāvokļa vai slimības dēļ ir aprūpējamas, bet aizgājušas no mājām, ārstniecības iestādēm vai citām uzturēšanās vietām. 

Bez vēsts pazudušo personu meklēšanu Valsts policija veic saskaņā ar tās izstrādātajiem "Personu meklēšanas noteikumiem".

Tiesiskais regulējums paredz, ka persona no pazušanas brīža meklēšanā atrodas desmit gadus. Savukārt, ja persona pazušanas brīdī bija sasniegusi 70 gadu vecumu, tā tiek meklēta piecus gadus. Saskaņā ar Civillikuma 377.pantu pēc šī termiņa beigām tiesa pēc ieinteresēto personu (radinieku u.c.), bet, ja tādu nav, pēc pazudušā mantas aizgādņa vai prokurora lūguma pazudušo izsludina par mirušu.

Pēc tam tuviniekiem dzimtsarakstu nodaļa izsniedz miršanas apliecību un var kārtot mantojuma lietas pie notāra. Kamēr cilvēku tiesa nav izsludinājusi par mirušu, viņa pensiju neviens saņemt nevar.

Civillikuma 370.-381.pantā noteikts, kā notiek aizgādnība pār promesošo un pazudušo personu mantu.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 270 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas