E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4921
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Parādniekam pieejamo ikmēneša naudas līdzekļu minimālais apmērs

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. augustā, 2014
alvis

Labdien. Man ir sanākušas domstarpības ar Vidzemes apgabaltiesas 92.iecirkņa tiesas izpildītājas Līgas Krimas rīcību, tāpēc vēlos uzzināt, vai visas viņas darbības atbilst likumu normām. Ir man parādsaistības par mašīnu un arī par alimentiem - to es neapstrīdu. Cik esmu varējis, tik esmu maksājis. Bet tagad jau ilgstoši esmu bezdarbnieks. Tas ir redzams nodarbinātības dienestā. Nesen ar citu cilvēku finansiālu atbalstu tiku pie autovadītāja tiesībām un līdz ar to ceru, ka varbūt dabūšu darbu. Tajā pašā laikā ir veselības problēmas. Izņemot to mašīnu, man vispār vairāk nekā nav - ne mājas, ne pat sava dzīvokļa. Tas būtu īsumā par mani. Es 18.jūlijā CSDD uz sevi reģistrēju vēl vienu automašīnu „vecu grabažu”, protams, jo tas cilvēks, kam tā mašīna bija domāta, pats nevarēja aizbraukt to izdarīt. Tad pēc tam gribēju to pārrakstīt uz tā cilvēka vārda, bet izrādījās, ka tai arī ir uzlikts liegums. Tad es 31.jūlijā tiesu izpildītājai aizsūtīju rakstisku lūgumu, lai noņem tai mašīnai liegumu, lai es varētu to pārrakstīt, jo tai nav nekāda sakara ar manu mašīnu, par ko man vēl nav nomaksāts. Tā arī nekādu atbildi nesaņēmu. 1.augustā piezvanīju viņai un saņēmu atbildi, ka viņas rīcība esot likumiska. Šodien, 3.augustā, apskatot savu bankas kontu, man nācās konstatēt, ka mans konts ir arestēts, jo tur ir parādījusies visa mana parāda summa un līdz ar to pat 13 centi, kas man bija kontā, vairs neeksistē.
Sakiet, lūdzu, kā man rīkoties tālāk? Tagad iznāk tā - kaut vai manā kontā tiek ieskaitīts kaut cents, tad man tas automātiski vairs nav. Ja tagad eju strādāt pagaidu darbos vai arī dabūju patstāvīgu darbu, es par to tad nesaņemu neko - atliek tikai meklēt „tumšos darbus”, bet mēs taču cīnāmies pret aplokšņu algām. Tas notika no tiesu izpildītājas puses bez kāda brīdinājuma. Sakiet, lūdzu, vai tas viss ir likumīgi?

A
atbild:
05. augustā, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jūsu izklāstītais situācijas apraksts liecina, ka zvērināts tiesu izpildītājs nekādi nav pārkāpis savu pilnvaru robežas. Diemžēl pie šāda rezultāta, iespējams, ir novedusi Jūsu nezināšana. 

Faktiski gan fiksētais liegums uz rīcībām ar nupat reģistrēto automašīnu, gan bankas konta bloķēšana ir tiesiskas darbības, kas vērstas, lai ierobežotu parādnieku uz patvaļīgām darbībām - ar mērķi likt kārtot savas parādsaistības. 

Kas attiecas uz naudas līdzekļu pieejamību bankas kontā, Civilprocesa likuma 594.pants nosaka, ka parādniekam ir tiesības uz ikmēneša naudas līdzekļiem vienas minimālās algas (320 eiro) apmērā un uz katru apgādībā esošu nepilngadīgu bērnu, ja tādi ir, 64,03 eiro.

Ja parādsaistības ir uzturlīdzekļu piedziņas lietā vai saistībā ar zaudējumu atlīdzināšanu sakarā ar personisku aizskārumu, kura rezultātā radies sakropļojums vai cits veselības bojājums vai iestājusies personas nāve, vai atlīdzinot zaudējumu, kas nodarīts, izdarot noziegumu, tad pieejamā ikmēneša summa ir 50% apmērā no minimālās mēnešalgas un uz katru apgādībā esošu nepilngadīgu bērnu 64,03 eiro.

Šīs summas ir pieejamas, vēršoties bankā klātienē.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas