E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3637
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
1
1

Par iespēju atteikties no pašvaldības bērnudārza

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. janvārī, 2014
Sandra

Labdien! 1. Šobrīd bērns apmeklē privāto pirmsskolas izglītības bērnudārzu un gaida rindā uz valsts bērnudārzu. Ja atsakāmies no vietas valsts dārziņā, tad finansējums vairs netiek piešķirts? 2. Interesē, cik pareizi ir no privātā bērnudārza puses iekasēt papildus naudu par pulciņiem, kas tiek piedāvāti kā izvēles (sports, vingrošana, dejošana utt). Vai naudas summā, ko apmaksā valsts, tas nav iekļauts? Vecākiem būtu jāmaksā tikai par ēdināšanu.

A
atbild:
17. februārī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Šā gada 1.janvārī spēkā stājušies jauni Ministru kabineta noteikumi Nr.1523 „Kārtība, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām vidējām izmaksām sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātajai izglītības iestādei”. Šo noteikumu 10.punkts paredz, ka bērna, kurš apmeklē privāto izglītības iestādi, vecākiem ir tiesības atteikties no vietas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, kad tāda tiek piedāvāta, saglabājot pašvaldības atbalstu (līdz ar to arī valsts atbalstu). Taču šī panta otrā daļā ir noteikts - kārtību, kādā bērna likumīgais pārstāvis ir tiesīgs atteikties no vietas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, nosaka pašvaldība. Tādēļ atbildēt uz jautājumu, vai, atsakoties no pašvaldības bērnudārza, tiks saglabāts pašvaldības un valsts līdzfinansējums, Jums visprecīzāk varēs atbildēt attiecīgā pašvaldība. 

Privāta bērnudārza pakalpojuma cenrādi nosaka attiecīgā bērnudārza dibinātājs. Privātajam pakalpojuma sniedzējam ir pienākums samazināt bērna vecāku līdzfinansētās daļas apmēru tādā apjomā, kas atbilst izmaksātajam kopējam pašvaldības un valsts atbalsta apmēram (228 eiro apmērā Rīgas reģionā vai 185 eiro ārpus Rīgas plānošanas reģionā). Ja privātā bērnudārza noteiktā cena par pirmsskolas izglītības programmu ir augstāka, starpība jāsedz vecākiem.

Kādām nodarbībām  jābūt iekļautām pirmsskolas izglītības programmas saturā, noteic 2012.gada 31.jūlija Ministru kabineta noteikumi Nr.533 „Noteikumi par valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijām”. Noteikumu prasības attiecas arī uz privātām pirmsskolas izglītības iestādēm. Privātā dārziņā par papildu samaksu pieļaujams piedāvāt interešu izglītības pulciņus, kas nav iekļauti vadlīnijās, taču šiem pulciņiem nevajadzētu būt obligātiem un tos var piedāvāt bērnu vecākiem kā izvēles iespēju, no kuras var atteikties. Tāpat ir jāuzsver, ka šādi izvēles interešu pulciņi nedrīkst traucēt pirmsskolas izglītības programmas apguvi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas