E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32503
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Kopīgās mantas sadale pēc laulības šķiršanas

J
jautā:
22. aprīlī, 2024
Santa

Labdien! Laulības laikā no mana tēva par kadastra vērtību tika iegādāts dzīvoklis (vīrs ņēma bankā kredītu, esmu tam galvotāja, par dzīvokli joprojām tiek maksāts kredītmaksājums). Pēc trim gadiem laulība tika šķirta, vienošanās tika norādīts, ka kopīgas mantas nav, jo vīrs pārliecināja, ka kredītu bankā ir ņēmis viņš, tāpēc man uz dzīvokli nav tiesību. Vai var celt prasību tiesā mantas dalīšanai pēc laulības šķiršanas? Ar meitu joprojām dzīvojam attiecīgajā dzīvoklī, bijušais vīrs par to ņem īres maksu 300 eiro apmērā. Kādi būtu tiesāšanās izdevumi? Kredīta apjoms ir 25 000 eiro. 

A
atbild:
26. aprīlī, 2024

Civillikuma 77. panta pirmā daļa noteic, ka tiesa laulību nešķir, ja laulātie nav vienojušies par kopīgā nepilngadīgā bērna aizgādību, saskarsmes tiesību, bērna uzturlīdzekļiem, kopīgās mantas sadali vai ja attiecīgās prasības nav izšķirtas pirms laulības šķiršanas un netiek celtas kopā ar prasību par laulības šķiršanu. Turklāt saskaņā ar Civilprocesa likuma 238. pantu lietā par laulības šķiršanu prasījumi, kas izriet no ģimenes tiesiskajām attiecībām, t. sk. laulāto mantas dalīšana, izspriežami vienlaikus. 

Tomēr Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamenta 2007. gada tiesu prakses apkopojumā “Tiesību normu piemērošana laulāto mantiskajās attiecībās” norādīts: “[..] ja, šķirot laulību, strīda par mantas sadali nav bijis, tāds strīds var rasties vēlāk. Turklāt Civilprocesa likuma 238. pants nenosaka aizliegumu celt prasību arī pēc tam. Minētais pants vairāk uzskatāms kā norādījums tiesai, ka nevar atteikties pieņemt prasību par laulības šķiršanu, ja tiek prasīta arī laulāto kopīgās mantas sadale [..].” 

Apkopojot iepriekš minēto, arī pēc laulības šķiršanas ir iespējams vērsties tiesā ar prasījumu par mantas (dzīvokļa) sadali. Valsts nodevas apmēru ietekmē dzīvokļa vērtība, proti, Civilprocesa likuma 34. panta pirmās daļas 1. punktā noteikts, kā tiek aprēķināta valsts nodeva mantiska rakstura strīdos. Jānorāda, ka Civilprocesa likuma 43. pantā ir paredzēti izņēmumi no vispārīgajiem noteikumiem par tiesas izdevumiem, kad persona var tikt atbrīvota no valsts nodevas un citu tiesas izdevumu samaksas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 259 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas