E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32230
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Cik ilgā laikā var šķirt laulību

J
jautā:
02. aprīlī, 2024
Irēna

Cik ilgā laikā var šķirt laulību, ja vīrs to nevēlas? Mums ir divi pieauguši bērni un kopdzīves laikā celta māja, kas ir dāvināta bērniem. Vai man ir tiesības dzīvot šajā mājā? 

A
atbild:
08. aprīlī, 2024

Saskaņā ar Civillikuma 69. panta pirmo daļu laulību var šķirt tikai tiesa vai notārs. Turklāt Civillikuma 70. panta pirmā daļa noteic, ka tiesa laulību šķir, pamatojoties uz viena laulātā pieteikumu. Lietas izskatīšanas laiku ietekmē vairāki faktori, t. sk. tiesas noslogotība. Civilprocesa likuma 209. un 210. pantā ir noteikti gadījumi, kad tiesai ir tiesības un pat pienākums atlikt lietas izskatīšanu. Līdz ar to laulības šķiršanas process var ievilkties.  

Atbildot uz jautājumu, vai jums ir tiesības dzīvot pieaugušo bērnu īpašumā esošajā mājā, jānorāda, ka šādas tiesības jums var piešķirt mājas īpašnieki, t. i., jūsu bērni. Civillikuma 927. pantā noteikts, ka īpašums ir pilnīgas varas tiesība pār lietu, proti, tiesība valdīt un lietot to, iegūt no tās visus iespējamos labumus, ar to rīkoties un noteiktā kārtā atprasīt to atpakaļ no katras trešās personas ar īpašuma prasību.  

Turklāt, lai atbildētu uz jūsu jautājumu, jāsaprot, kādā veidā māja bērniem tika uzdāvināta  un vai dāvinājums paredz uzlikumu atbilstoši Civillikuma 1928. pantam, piemēram, jūsu tiesības lietot attiecīgo māju līdz mūža galam. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas