E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32446
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas
2
2

Vai pensionēšanās piecus gadus ātrāk ietekmē vecuma pensijas apmēru

J
jautā:
18. aprīlī, 2024
Margarita

Kā tiks ietekmēta mana pensija, ja veselības dēļ pārtraukšu darba attiecības piecus gadus ātrāk? Man ir 60 gadu. Pensionēties vajadzētu 2029. gada maijā.

A
atbild:
22. aprīlī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības pensionēties piecus gadus pirms likumā “Par valsts pensijām” noteiktā pilnā pensijas vecuma ir tikai dažos gadījumos: 

  • bērna vecākam vai aizbildnim, kurš ne mazāk kā astoņus gadus ir aprūpējis piecus vai vairāk bērnus, ja apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 25 gadiem;
  • bērna vecākam, kurš vismaz astoņus gadus aprūpējis bērnu ar invaliditāti laika periodā, līdz bērns sasniedzis 18 gadu vecumu, ja apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 25 gadiem.

Dodoties pensijā 60 gadu vecumā, piešķirtā pensija būs mazāka nekā tad, ja turpināsiet strādāt un pieprasīsiet pensiju 65 gadu vecumā. No darba ņēmēja algas tiek veiktas iemaksas pensijai, tātad papildinās pensijas uzkrājums – pensijas kapitāls –, kas tiek ņemts vērā, aprēķinot pensiju. Pensijas kapitāls tiek dalīts ar visiem prognozēto vidējo mūža ilguma koeficientu G (gados); ja pensijā dodas ātrāk, G ir lielāks, un aprēķinā tas samazina pensijas ikmēneša apmēru. 

Vecuma pensiju aprēķina pēc formulas – personām, kurām apdrošināšanas stāžs ir pirms 1996. gada, pensijas mēneša apmēru aprēķina pēc formulas: P = (Ks + K)/G : 12. 

Pensijas sākuma kapitālu (Ks) aprēķina pēc formulas: Ks = Vi x As x 0,2 x 12. 

Ks – sākuma kapitāls; 
As – apdrošināšanas stāža pilno gadu skaits par periodu līdz 1995. gadam (ieskaitot); 
Vi – apdrošinātās personas 48 mēnešu vidējā apdrošināšanas iemaksu alga (aktualizēta) par periodu no 1996. gada līdz 1999. gadam (ieskaitot). Ja šajā periodā iemaksas ir veiktas mazāk par 48 mēnešiem, vidējā apdrošināšanas iemaksu alga tiek noteikta, apdrošināšanas iemaksu algu summu dalot ar 48. 

Ja apdrošināšanas stāžs sākas pēc 1996. gada 1. janvāra, vecuma pensijas mēneša apmēru aprēķina pēc formulas: P = K/G : 12. 

P mēneša pensija; 
K – apdrošinātās personas pensijas kapitāls, kas reģistrēts personas kontā un aktualizēts Ministru kabineta 2007. gada 27. marta noteikumos Nr. 205 Apdrošināšanas iemaksu algas indeksa aprēķināšanas un vecuma pensijas kapitāla aktualizācijas kārtība” noteiktajā kārtībā, ņemot vērā ikgadējos apdrošināšanas iemaksu algas indeksus. Ja persona izvēlas uzkrāto fondēto pensijas kapitālu pievienot pensiju 1. līmenim, pensijas kapitālam (K) pievieno arī fondētās pensijas kapitālu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas