E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32234
Lasīšanai: 2 minūtes

Par ieturējumu summu jāvaicā tiesu izpildītājam

J
jautā:
02. aprīlī, 2024
Miks

Labdien! Pēc šķiršanās biju nokļuvis emocionālā bedrē un pāris mēnešus nevarēju maksāt uzturlīdzekļus bērnam, jo zaudēju darbu. Atguvos, un, protams, ka sieva bija iesniegusi prasību par uzturlīdzekļu piedziņu, kas pēc tiesas tika nodots tiesu izpildītājam. Pret to man nekādu pretenziju nav, jo šobrīd strādāju, līdz ar to no manas nopelnītās algas tiesu izpildītājs saņem attiecīgu summu uzturlīdzekļu parāda segšanai. Vai tad, ja tiesu izpildītājs no konta “noņem” 310 eiro, no kuriem 180 eiro ieskaita parāda dzēšanai (un tos pašus tikai pēc uzstājīga atgādinājuma, jo portālā latvija.lv nedēļu uzrādījās vecā parāda summa), starpība 130 eiro apmērā ir tiesu izpildītāja peļņa?

A
atbild:
15. aprīlī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Kā pareizi norādāt, zvērināts tiesu izpildītājs piedzen uzturlīdzekļu maksājumu parādu, nevis ikmēneša uzturlīdzekļu maksājumus, kurus parādniekam ir iespēja maksāt ik mēnesi, tādējādi neveicinot uzturlīdzekļu parāda apmēra pieaugumu.

Tā kā nav zināmi visi jūsu izpildu lietas apstākļi, jums var ieteikt vērsties pie tiesu izpildītāja un noskaidrot informāciju par konkrēto ieturējumu summu. Tās ir jūsu tiesības un arī pienākums, ievērojot savstarpēju cieņu, sazināties ar tiesu izpildītāju. Tiesu izpildītāji komunicē telefoniski, e-pastā, klātienē. Tiesu izpildītājs sniegs atbildes uz visiem ar jūsu piedziņas lietu saistītajiem jautājumiem.

Ja jūsu parāda piedziņas lietā tas bija pirmais ieturējums, tad pirmšķietami var pieņemt, ka kopā ar ikmēneša parāda summu tika segti atbilstoši normatīvajiem aktiem un jūsu parāda kopsummai aprēķinātie tiesu izpildītāja izdevumi par tiesu izpildītāja darbu jūsu izpildu lietā. Saskaņā ar Civilprocesa likumu šāds maksājums ir vienreizējs un to ietur pirmajā ieturējumu reizē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas