E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32251
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Vai pašnodarbinātajam jāsniedz ziņojums par iemaksām, ja nav ienākumu

J
jautā:
04. aprīlī, 2024
Ilze

Labdien! Vai VSAOI ceturkšņa atskaite jāsniedz arī tad, ja peļņa nav gūta, jo bija lieli izdevumi, saimniecisko darbību uzsākot? Esmu vienlaikus arī darba ņēmēja pie cita darba devēja, kā arī saimnieciskās darbības veicēja vispārējā režīmā. Ja no ieņēmumiem atņem izdevumus, tad šobrīd esmu mīnusā. Kā ir ar ceturkšņa atskaiti? 

A
atbild:
08. aprīlī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pienākumu maksāt nodokļus no saimnieciskās darbības ienākumiem nemaina tas, ka vienlaikus esat darba ņēmēja. Saimnieciskās darbības veicējs/pašnodarbinātais pats atbild par grāmatvedību un nodokļiem. 

Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) jāsamaksā reizi par ceturksni par tiem mēnešiem, kuros gūti ienākumi.  

Obligāto iemaksu objekta noteikšanas vajadzībām ienākumu (peļņu) aprēķina kā starpību starp konkrētā mēneša ieņēmumiem un izdevumiem (likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11. un 11.5 pants).  

Pašnodarbinātā ienākumiem nav jāpieskaita tie ienākumi, kas saņemti citā statusā (piemēram, darba alga). 

Lai aprēķinātu un samaksātu valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, reizi ceturksnī pašnodarbinātajam jāiesniedz “Pašnodarbinātā vai darba ņēmēja ziņojums”. Tas jādara arī tad, ja ienākumi no saimnieciskās darbības ir bijuši tikai vienā vai divos ceturkšņa mēnešos. Mēnešos, kur iemaksu objekts neveidojas (ienākumu nav), jānorāda 0.

Ja ienākumi (peļņa) konkrētajā ceturksnī nav bijuši, tad pārskatu par sociālās apdrošināšanas iemaksu aprēķinu var nesniegt. Savukārt gada ienākumu deklarācija ir jāiesniedz arī tad, ja no saimnieciskās darbības nav bijuši ienākumi. 

Nodokļu maksātāji atbildes uz jautājumiem par nodokļu piemērošanu var noskaidrot Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas