E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32202
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai asistenta pakalpojuma sniedzējam veidojas pensijas stāžs

J
jautā:
23. martā, 2024
Ivars

Jautājums saistīts ar asistenta darbu (cilvēks, kurš palīdz 1. grupas invalīdam ārpus dzīvesvietas). Asistents palīdz nokļūt uz darbu, izglītības iestādi, dienas aprūpes centru, sociālās rehabilitācijas institūciju, sociāliem un sabiedriskiem pasākumiem, ārstniecības iestādēm un citām institūcijām, kā arī iepirkties, apmeklēt teātri, koncertu, sporta spēles vai citu brīvā laika pavadīšanas vietu. Vai asistenta darbs tiek iekļauts darba stāžā pensijai? Kādi dokumenti ir nepieciešami, lai to apliecinātu? Kādai valsts iestādei tie jāiesniedz?

A
atbild:
26. martā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jums kā asistenta pakalpojuma sniedzējam ir jābūt līgumam ar pašvaldību, kura maksā atlīdzību. No atlīdzības jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI). Tās ietver arī apdrošināšanu pensijai, kas veido pensijas stāžu. 

Ja saskaņā ar līgumu visus nodokļus maksā pašvaldība, tā veic arī iemaksas. 

Savukārt, ja esat reģistrējies kā pašnodarbinātais, tas nozīmē, ka “uz rokas saņemat” lielāku summu, bet tādā gadījumā nodokļi jums jāmaksā pašam. 

Pašnodarbinātais, kura ienākumi ir mazāki par 700 eiro (minimālo algu 2024. gadā), no faktiski saņemtās atlīdzības maksā 10%, kas ir pensiju apdrošināšanai. Iemaksas jāveic pēc katra ceturkšņa par mēnešiem, kuros bijuši ienākumi. Pašnodarbinātā ziņojums (reizi par ceturksni) jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā  un jāveic maksājums. 

VID konsultatīvais tālrunis: 67120000. 

Tātad jums jāizlasa līgums, ko esat noslēdzis par asistenta pakalpojuma sniegšanu. Ja no līguma nav saprotams, kurš veic iemaksas, jāsazinās ar pašvaldību un attiecīgā informācija par iemaksām jānoskaidro. 

Par stāžu pensijai varat uzzināt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. Portālā Latvija.lv ir pieejams VSAA e-pakalpojums “Informācija par sociālās apdrošināšanas iemaksām un apdrošināšanas periodiem. Tajā varat apskatīties apdrošināšanas periodus, ienākumus un kas tos izmaksājis, kā arī veikto iemaksu summu. 

VSAA e-pakalpojumus iespējams izmantot arī klātienē valsts un pašvaldību vienotajos klientu apkalpošanas centros. 

Iesniegt e-iesniegumu var pilnvarot minētā centra darbinieku. 

Dokumenti apdrošināšanas stāžam pēc 1996. gada nav nepieciešami. Ja ir ienākumi, no kuriem veiktas iemaksas (sociālā apdrošināšana), tad dati ir reģistrēti VSAA. 

VSAA konsultāciju tālrunis: 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas