E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32170
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Mutiski noslēgtā darījuma sekas

J
jautā:
21. martā, 2024
Judīte

Labdien! Nomira mamma, kurai ir seši bērni. Mantojumā palika dzīvoklis kritiskā stāvoklī. Dzīvoklim pieteicos es (meita), bet pēc pusgada arī vēl viens bērns. Pieteikšanās mantojumam bija izsludināta uz gadu. Par otru personu uzzināju, kad termiņš beidzās. Gribēju pie notāra uzlikt kā aizbildni dzīvoklim, bet viņš teica, ka nav nepieciešams. Visu gadu maksāju komunālos maksājumus un centos novērst avāriju dzīvoklī (nomainīju cauro jumtu un ieliku izsisto loga rūti). Mēs abas ieguvām mantojuma apliecību. Pēc mēneša uz draudzības līguma pamata atdevu savu dzīvokļa daļu māsai ar mutisku vienošanos, ka viņa atmaksās pusi par ieguldīto (komunālie, zemes nodoklis, logs un jumts). Viņa dzīvokli saņēma, taču kompensāciju man tā arī neizmaksāja. Kā es to varu pieprasīt?

A
atbild:
22. martā, 2024

Civillikuma 1587. pants noteic, ka tiesīgi noslēgts līgums uzliek līdzējam pienākumu izpildīt apsolīto un ne darījuma sevišķais smagums, ne arī vēlāk radušās izpildīšanas grūtības nedod vienai pusei tiesību atkāpties no līguma, kaut arī atlīdzinot otrai zaudējumus. Turklāt 1590. pants paredz: katrai pusei ir pret otru prasības tiesība par līguma izpildīšanu. 

Kā saprotams no jautājuma, pienākums māsai atmaksāt pusi no jūsu ieguldījumiem tika atrunāts mutiski. Ja savstarpēji noslēgtajā draudzības līgumā nebija atrunas par māsas pienākumu samaksāt jums kompensāciju par ieguldījumiem nekustamajā īpašumā, tad jums būs grūti pamatot prasību ar pierādījumiem. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 92. pantu pierādījumi ir ziņas, uz kuru pamata tiesa nosaka tādu faktu esamību vai neesamību, kuriem ir nozīme lietas izspriešanā. Savukārt Civilprocesa likuma 93. panta pirmā daļa noteic: katrai pusei jāpierāda tie fakti, uz kuriem tā pamato savus prasījumus vai iebildumus, – prasītājam jāpierāda savu prasījumu pamatotība, atbildētājam jāpierāda savu iebildumu pamatotība. Tātad jums būtu ieteicams vērsties pie jurista, lai speciālists varētu izvērtēt nepieciešamību celt prasību tiesā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas