E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32114
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
2
1
2

Paternitātes atzīšana ietekmē tiesības uz mantojumu

J
jautā:
18. martā, 2024
Anna

Labdien! Mātes civilvīram ir kopīgs īpašums ar viņa brāli. Kamēr viņa un brāļa vecāki ir dzīvi, īpašumu nevar pārdot vai pārrakstīt. Ja mātes civilvīrs aiziet bojā, tad īpašumu manto brālis, jo bērnu nav. Ja mātes civilvīrs piesaka man paternitāti (tēva vieta tukša), vai es savos 34 gados būšu pilnvērtīga pirmās pakāpes mantiniece? Respektīvi, vai īpašuma daļa, kas patēvam pieder, tiks pārmantota, jo skaitīšos viņa meita? Paldies! 

A
atbild:
21. martā, 2024

Latviešu literārās valodas vārdnīcā vārds “paternitāte” definēts kā tēva juridisko, morālo, arī bioloģisko attiecību kopums ar savu bērnu. 

Saskaņā ar Civillikuma 154. pantu paternitāti var atzīt labprātīgi. Paternitātes atzīšanai ir visas no tās izrietošās sekas, tiesības un pienākumi, tai skaitā tiesības uz mantojumu.  

Atbildot uz jautājumu, ja likumā noteiktajā kārtībā tiks noformēta paternitātes atzīšana, jūs skaitīsieties patēva meita un saskaņā ar Civillikuma 404. panta nosacījumiem būsiet pirmās šķiras mantiniece. Savukārt tas, vai mantosiet visu patēva īpašumu, atkarīgs no tā, vai būs noformēts testaments par labu citai personai, vai būs noslēgts mantojuma līgums, vai patēvam uz miršanas brīdi būs laulātā un citiem apstākļiem, kas ietekmē mantojuma tiesības. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas