E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32102
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Politika
5
5

Protesta laikā ir aizliegtas krāsvielas, jo tās var tikt izmantotas mantas bojāšanai

J
jautā:
17. martā, 2024
Anna

Labdien! Krievija šobrīd Ukrainā jau trešo gadu veic genocīdu. Kādā no plānotajiem protestiem vēlos izmantot Krievijas karogu un apliet to ar krāsu. Vai par to iespējamas kādas sankcijas?

A
atbild:
18. martā, 2024
Sandis Zellis
jurists

Likuma “Par sapulcēm, gājieniem un piketiem” 11. panta pirmās daļas 1. punkts aizliedz sapulces, gājiena un piketa dalībniekiem šo pasākumu laikā turēt pie sevis vielas vai citus priekšmetus, kas pēc sava rakstura ir paredzēti vai var tikt piemēroti mantas bojāšanai. Par noteiktā aizlieguma pārkāpumu minētā likuma 25. pantā paredzēta administratīvā atbildība, proti, fiziskajām personām piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz septiņdesmit naudas soda vienībām (350 eiro). Turklāt saprotams, ka šāda rīcība nejauši vai apzināti patiesi var nodarīt bojājumu citu personu īpašumam vai publiskajai infrastruktūrai. Līdz ar to attiecīgā darbība nebūtu veicama protestā. 

Ņemot vērā minētās darbības nolūku, respektīvi, ārvalsts (agresorvalsts) simbola izmantošana nav saistīta ar tās īstenoto noziegumu attaisnošanu vai slavināšanu, Latvijas Republikas normatīvie akti neparedzētu atbildību par attiecīgajā veidā jau noformēta agresorvalsts karoga izmantošanu protestā. 

Vienlaikus personai jāapzinās, ka par šādu darbību tā var tikt sodīta atbilstoši attiecīgās agresorvalsts tiesību aktiem. Turklāt sods var tikt piemērots vai persona izsludināta meklēšanā, tai pat neatrodoties agresorvalsts teritorijā. Minētais ir īpaši svarīgi, ja persona plāno ceļot uz valstīm ārpus Eiropas Savienības un NATO. 

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas