SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Nulle
LV portāls
21. februārī, 2024
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Politika
5
5

INFOGRAFIKA: Kas jāzina par priekšvēlēšanu aģitācijas periodu

Ir sācies Eiropas Parlamenta priekšvēlēšanu aģitācijas periods, kas ilgs 120 dienas un noslēgsies vēlēšanu dienā, 8. jūnijā. Lai nodrošinātu sabiedrībai iespēju saņemt vispusīgu informāciju par deputāta amata kandidātiem, sarakstiem, politiskajām partijām, to apvienībām un mazinātu naudas lomu priekšvēlēšanu kampaņu plānošanā un veidošanā, ir noteikti aģitācijas ierobežojumi.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) atgādina, ka aģitācijas veicējiem, t. sk. politiskajām organizācijām, deputāta amata kandidātiem un personām, kas nav saistītas ar partijām, priekšvēlēšanu aģitācijas periodā jāievēro ierobežojumi un aizliegumi, tostarp aizliegums īstenot slēpto aģitāciju, par kuru pretēji Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā noteiktajam ir saņemta samaksa, taču apmaksātājs (atlīdzības devējs) nav norādīts.

Sods par priekšvēlēšanu aģitācijas kārtības pārkāpšanu vai noteikto ierobežojumu neievērošanu publiskajās vietās, preses izdevumos, kā arī sociālajos medijos un citviet internetā ir no 500 līdz 7100 eiro juridiskajām personām, tai skaitā politiskajām partijām, savukārt fiziskajām personām – no 50 līdz 500 eiro.

Uzzini vairāk >>

Priekšvēlēšanu aģitācijas uzraudzību veic KNAB, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) un Valsts valodas centrs (VVC). KNAB uzrauga priekšvēlēšanu aģitācijas ierobežojumus un aizliegumus attiecībā uz priekšvēlēšanu izdevumu limitiem, administratīvo resursu izmantošanu un slēpto priekšvēlēšanu aģitāciju internetā, tostarp sociālajos medijos, publiskajās vietās, kā arī preses izdevumos. Turpretī NEPLP uzrauga priekšvēlēšanu aģitāciju televīzijā un radio, bet VVC – valsts valodas lietojumu priekšvēlēšanu periodā.

Iestādes, kurām var ziņot par pārkāpumiem aģitācijā pirms EP vēlēšanām


KNAB  par pārkāpumiem publiskās iekštelpās un ārtelpās, preses izdevumos vai internetā:

  • jaunizveidotajā tiešsaistes ziņošanas platformā vai tās bezmaksas mobilajā lietotnē “Ziņo KNAB!”;

  • zvanot uz KNAB uzticības tālruni 80002070;

  • aizpildot elektronisko ziņošanas formu KNAB tīmekļvietnē;

  • sūtot e-pasta vēstuli uz adresi pasts@knab.gov.lv.

NEPLP  par pārkāpumiem elektronisko plašsaziņas līdzekļu jomā:

  • sūtot e-pasta vēstuli uz adresi neplp@neplp.lv;

  • zvanot uz tālruni 67221848;

  • rakstot NEPLP sociālo mediju kontos platformā Facebook un X

Lai operatīvi reaģētu uz iespējamajiem pārkāpumiem, NEPLP aicina iesniegumos un sūdzībās norādīt raidījumu un datumu, kurā konstatēts pārkāpums.

VVC  par pārkāpumiem valodas lietojuma jomā:

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI