E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32070
Lasīšanai: 2 minūtes

Kas var saņemt apbedīšanas pabalstu

J
jautā:
14. martā, 2024
Igors

Labdien! Pazīstama vientuļa pensionāre grib, lai viņas apbedīšanu kārto uzticamā kaimiņiene, taču viņai nav skaidrs, kā var garantēt to, ka pēc viņas nāves apbedīšanas pabalstu ieskaitīs minētās kaimiņienes kontā. Vai pietiktu ar pašrocīgi sastādītu dokumentu ar pensionāres un kaimiņienes parakstiem? Vai arī jāpieaicina liecinieks(-i)? Vai ir nepieciešams sastādīt notariāli apstiprinātu dokumentu? Kundzei ne kājas iet, ne ir nauda notāra pakalpojumiem. Nezinu, kā šo dokumentu pareizi nosaukt. Vai tas būtu iesniegums VSAA un arī RD Sociālajam dienestam? 

A
atbild:
22. martā, 2024

Apbedīšanas pabalstu var pieprasīt ģimenes loceklis vai cilvēks, kurš uzņēmies apbedīšanas pienākumus. Pabalsts jāpieprasa sešu mēnešu laikā no mirušās personas nāves dienas. Ja termiņš nokavēts, pabalstu nepiešķir. Lai pieprasītu pabalstu, jāaizpilda noteiktas formas iesniegums, kas adresēts VSAA. 
Iesniegumu var iesniegt, izmantojot portālu Latvija.lv, klātienē vai pa pastu. Vairāk par konkrētā pabalsta saņemšanas kārtību varat lasīt šeit.   

Uzņemoties apbedīšanas pienākumu, kaimiņiene varēs saņemt apbedīšanas pabalstu, uzrādot personas miršanas apliecību un norādot iesniegumā savu bankas kontu. Papildu pilnvarojums nav vajadzīgs. 

Vienkāršotu pabalsta saņemšanas formu ir paredzējis likumdevējs ar mērķi atvieglot jau tā grūto dzīves brīdi. Turklāt attiecīgais pabalsts ir izmaksājams tikai vienreiz un ir paredzēts konkrētam mērķim, proti, personas apbedīšanai. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas