E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31000
Lasīšanai: 3 minūtes

Īpašuma tiesības pāriet ar to nostiprināšanu zemesgrāmatā

J
jautā:
16. novembrī, 2023
Sabine

Labdien! Tēvs ar mani noslēdza dāvinājuma līgumu dzīvoklim ar apgrūtinājumu (viņš var līdz mūža galam dzīvot šajā dzīvoklī). Pirms dažiem mēnešiem viņš nomainīja dzīvokļa durvis, man nav atslēgu, dzīvoklī tikt nevaru. Pašlaik viņš dzīvo citā pilsētā. Vai tas ir likumīgi, ka es nevaru iekļūt savā īpašumā? Ko es varu darīt, ja viņš par dzīvokli negrib maksāt un izīrēt un ja es šajā dzīvoklī nedzīvoju?

A
atbild:
27. novembrī, 2023

Dāvinājuma līgums rada prasības apdāvinātajam un attiecīgus pienākumus dāvinātājam. Ja dāvinājuma priekšmets ir dzīvoklis (nekustamais īpašums), tad īpašuma tiesības pāriet ar to nostiprināšanu zemesgrāmatā.

Jums ir tiesības prasīt, lai tēvs izdarītu atbilstošu ierakstu zemesgrāmatā. Atbilstoši Civillikuma 994. pantā noteiktajam “par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatās”.

Kamēr jūsu īpašumtiesības uz dzīvokli nav nostiprinātas zemesgrāmatā, jūs neesat dzīvokļa īpašnieks, tātad jums nav pienākuma maksāt komunālos maksājumus, kā arī nav tiesību dzīvokli izīrēt. 

Apdāvināmais, pieņemot dāvinājumu ar uzlikumu, apņemas izpildīt dāvinājuma līgumā norādītos nosacījumus. Savukārt nosacījumu neizpildīšana atbilstoši Civillikuma 1928. pantā noteiktajam var izraisīt lietas atprasīšanu.

Proti, tēvs tiesā var atprasīt uzdāvināto dzīvokli sev atpakaļ, atsaucoties uz to, ka jūs nepildāt līgumā norādītos nosacījumus.

Tā kā tēvs ir aizbraucis no dzīvokļa un nomainījis ārdurvju atslēgas, jūs objektīvu (no jums neatkarīgu) apstākļu dēļ pagaidām nevarat izpildīt dāvinājuma līgumā norādīto nosacījumu. Tādējādi tēvs, apstrīdot dāvinājuma līgumu, nevarēs atsaukties uz to, ka atbilstoši Civillikuma 1932. pantā noteiktajam netiek pildīts dāvinājuma līgumā uzliktais nosacījums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas